Cuci Mata.... 3

 photo bismillah_zpse3a79df3.gif

Salam semua...lama ibu tak apdet...tak bw huhu...tempat ibu sekarang ni hujan renyai renyai, air pasang besar...air laut tu naik siket atas darat tapi kat tepi laut je laa...tak sampai kat kawasan perumahan ibu ni. Setiap tahun mmg air pasang besar ada kat sini.

Time time gini duk rumah, tengok TV..buat keje siket siket...layan gayah rose best lah...kan? hihi...hari ni masak apa? ibu dah lama tak masak...tak taulah nape...adei, ibu kalau ada isi jer akan jadi macam ni...awal awal tu mmg malas masak dia menjadi jadi...lepas tu tak selera sangat nak makan nasik...tang makan lain ok lagi...tang nasik tu ibu makan jugak, tapi tak boleh banyak...nak muntah rasa..

tapi takpelah...ibu tepek jugak menu yang ibu masak sebelum ni...sebelum ibu malas masak tu, rajin jugak ibu masak...kikiki...jom tengok..



ni ibu masak ayam masak thai...asal nampak resipi kat pesbuk jek...
asal nampak cam kacang jek resipi tu...mulalah nak terai...
eemmmmm sedaappp sangat ayam masak thai ni kan?
ayah pun suka makan ayam masak thai ni...
ibu lawankan dengan bubur jer...
mmg naik lah rasa ayam thai ni...
eh! teringat ingat lak hihihi



yang ni ibu terai masak rendang ayam...
raya yang lepas ibu masak sendiri rendang ayam ni kat kampung...
lepas tu teringin...tu yang repeat lagi...
ingat kan susah sangat nak masak rendang rendang ni yek?
tu lah org cakap...cuba dulu baru tau senang ke susah...
tak susah kalau kita NAK buat...
huhuhu



selain menu rendang ayam tu ibu masak lah menu lain...
datang hari rajin...banyak pulak menu ibu...
yang ni jarang jarang berlaku ya...hihihi



lepas tu...dah ada rendang ayam tu tetiba teringn nak makan ngan pulut kuning...
ibu cakap kat ayah...jadik pulut kuning tu ayang yang masak...
haaaa...kerjasama okey...hihihi
walaupun pulut kuning ni terlebih kunyit agaknya...
yang penting ikhlasss...lepas niat nak makan kan?
time ni ibu tak tau lagi ibu ada isi...
jadik apa jugak makanan yang ada ibu selera jer...
makan jer...takder komplen...



Ni menu bila ibu tak ingat?
nampak sup sayur + telur tu?...oily sangat ekk?
hahahaha...tapi tulah menu kegemaran anak3...
kalau ada sup sayur+ telur tu...ibu campurkan ngan nasik panas2...
pastu beratur lah anak3 makan bersuap...
senang...sedap pada diorang...
tambah sedap bila ibu yang suap... :)



asam pedas ikan kitang...
festaim ibu masak ikan kitang ni...
sedap ekk?? seperti yang diperkatakan orang...hihihi
kenyal kenyal daging ikan kitang ni...
kalau masak lama siket pun tak risau ikan ni hancur ke apa?
mmg sesuai sangat masak asam pedas...


sayur kacang buncis + chitake mushroom...
kebabom sedapnya...gayah rose suka sangat...



ayam masak thai lagi...tapi ibu tukat siket resipi tu yang warna tak sama...
tapi rasa dia lebih sedap yang thai hijau tu...yang ni sedap jugak...
lawan ngan sayur kobis cina masak sup + telur....
cam biasa....anak3 suka jer...



asam pedas kepala ikan pulak....
adeiii yang ni feveret ibu ngan ayah...mabeles :)



tambah kan ngan menu ni...adeiiiiii
kena betul rasa dia...
ahhh teringat lak....



ni soto rengit...
time ni ibu dah tak lalu sangat makan nasik...
time ni macam macam dah ibu teringin...
sedap soto ni... :)


ni Laksa Johor....
sedaapppp sangat laksa ni sebab home made...
jiran sebelah rumah buat kenduri...
jadik dapat lah ibu makan laksa Johor sedap ni...
sebab sedap ibu makan guna jari jer...
tu cara makan laksa Johor yang sebenarnya kalau kat sini...
kalau makan kat kedai kita guna gerepu ngan sudu yek...
hihihihi


P/S : Oklah....sampai sini dulu ibu apdet...nanti sambung lah lagi yek... :)



kalau suka LIKE k... :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...