AMUKSalam sejahtera kepada semua bloggers. Hari saya saja nak bercerita tentang isu kejadian yang bermusim di Malaysia sekarang ini (Amuk). Berita semalam mengisahkan isteri yang dibelasah suami sendiri kerana disangkakan si isteri mempunyai hubungan sulit dengan lelaki lain. Sedangkan isterinya tidak berlaku curang pun terhadap si suami. Akibatnya isteri pula tidak pasal-pasal terpaksa menerima jahitan di kepala. Dan hari ni pula, timbul kisah seorang suri rumah yang dibelasah tanpa perikemanusiaan oleh seorang Penghulu dan anak-anaknya akibat daripada salah faham yang timbul daripada salah seorang anak perampuan Penghulu tersebut.  Akibatnya, suri rumah tersebut juga mengalami kecederaan yang serius dan ini tidak seharusnya berlaku kepada kaum hawa yang lemah.


Saya rasa sebagai kaum hawa perkara ini sangatlah menakutkan, walaupun suami ada bersama belum tentu ia dapat menjamin keselamatan si isteri tadi. Persamaan dari dua cerita ini adalah kerana, wujud salah faham pada awal permasalahan. Saya rasa perkara ini tidak akan berlaku jika ia di bawa berbincang dengan cara yang baik tanpa sebarang pertelingkahan dan akirnya bersama-sama mendapat penyelesaian yang terbaik. Dan akhirnya tiadalah sebarang kecederaan yang berlaku.


Simpati saya kepada kedua-dua isteri dan suri rumah tadi. Selain daripada dibelasah, sudah tentunya mereka akan mengalami trauma sepanjang hidup mereka. Kadang-kadang hairan juga dibuatnya, semakin lama kita ni semakin hilang sifat perikemanusiaan sesama manusia. Di akhir zaman ni memang banyak perkara yang kejam sebegini berlaku. Saya cuma berharap agar tragedi amukan sebegini dapat dikurangkan dari semasa ke semasa. Mungkin kita sama-sama dapat memberi idea dan pandangan yang berguna untuk dikongsi dan dapat digunakan bersama. Saya rasa cukup setakat ini dulu, kita jumpa di lain isu yang mendatang supaya minda kita sentiasa berkembang dengan isu-isu semasa. Sekian. terima kasih.
Photobucket


kalau suka LIKE k... :D

0 cuties - nak komen? KELIK SINI pon boleh!!:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...