Let's go to the pizza hut 0

Ari apa ntah (29hb Mar) Danial nak makan KFC...tapi ibu nak makan pizza. Asik makan KFC jer...boring ibu sayang...kita pow ayah makan pizza lak ek?? Danial suker bila ibu ajak makan pizza...


So, sampailah kita sefamily kat pizza nih untuk menjamu selera ala2 omputih....hihihi...nak kata sedap sangat pizza nie, sedap lagi ibu masyak kan Danial??? sajer jer nak makan..dah lama tak makan. Gambar pun banyak yang miss....sebab syok makan. Oklah, layannnn....


tengok apa tue sayang??
ibu.. nial lappar nie... :(

hai adikkk...baiknyer dia duk diam2 k... :)

duk diam2 tau...ibu nak makan jaaapp jer.. :)

nie lah menu yg aku plg suker mlm tue...salad

tgk...ayah pun da lapar nie...

nie pun ibu suker sgt...mushroom soup..ala, ini ibu buat sendiri pun boleh..ari2 danial nak makan soup nie pun ibu boleh buatkan....senang jer... :)

naper sayang?? x dapat makan yer??

chicken deli wing....nyum nyum

menu utama....pizza super supreme...tapi apasal nipis jer ek?? nie mesti ayah salah order lagi kan?? ooo pastue ibu tanya dia buat tak tau jek!!...da salah selalu mmg macam tue lah ayah nie...hihi



Nie lah dia antara menu yang kita orang order pada malam tue...cuma pict. garlic bread n ice lemon tea n milo ice x dapat nak masukkan sebab terlupa nak ambik pict nyer. Selalu nie jer yg selalu saya order kalau x nak makan banyak bila masuk pizza.



Kadang2 bila terlebih nafsu tue saya suka order Spaghetti, saya suka Prawn Olio ....ermmm sedap, cuma malam tue tak order sebab perut pun dah agak kenyang, selalu order lebih sikit jer mesti tak abis makan. Bila tak bais makan je mesti ayah marah kan?? sebabnyer ayah tak suka membazirrr...bila taknak membazir, terpaksalah ayah yang abiskan semua2 tue. hihihi...patutlah ayah takleh nak lose weight....sian ayah :)








Photobucket

kalau suka LIKE k... :D

Lesen dah renew!! new rules, license expired less than 3 years can still be updated 1



Dengan bangganyer saya mempersembahkan lesen yang telah berjaya saya dan husband merenewkan pada siang yang cerah tadi....


taraaa....sonang ati den nie hah!!

30/03/2010 ~ 29/03/2011 (apa daaa...abg suh renew setahun jer :(  )


Akhirnyer berjaya juge saya nak menyelamatkan lesen saya nie daripada expired macam tue jer...kalau tak sesia jer usaha dulu nak dapatkan lesen nie kan?? bukannyer senang!!.....tadi saya pergi lar ngan husband nak settlekan isu lesen yang tak sudah nie. Memandang feedback yang saya dapat dari kengkawan dan adik beradik through FB, ada yang cakap after 4 years pun still leh renew without any problems (memang masa nie pun masih ok lagik).



Ada jugak yang cakap 3 years pun still ok sebab masa nie memang masih ok pun lagik, then masa saya dan husband gie tanya kat mamat JPJ hensem tadi (cewah!! leh renew br nak ckp ensem..huhu) "nasib baik lesen awak mati bawah 3 tahun.....kalau lebih 3 tahun maknayer selamatlah" sambil dia tersenyum2..ngeh2. Maknanyer...skang procedure JPJ lesen takleh expired more then 3 years. Below than 3 years masih boleh di renew kembali tanpa ada masalah....ooooo sudah tukar aaa.



Betul2 punyer bernasib baik saya nie kan?? Berkat dari risau2 yang tak sudah tentang lesen nie dah lama, dan kengkawan n adik beradik yang beri pendapat...selamat lah saya dari seksa jiwa...kahkahkah. Tapi yang tak bestnyer...ada ker abg leh renew cuma tuk setahun jew...:( sob sob sob....dia kata " lom nak aktif lagi bawak keta...jadi renew setahun sekali jek!! nanti bila dah selalu kena bawak, baru leh renew byk2 tahun..." Oklah abg...mem ikut jew...yang penting masalah selesai.



Oklah...memandang masalah saya nie dah selesai...n sedikit sebanyak infor yang dapat saya kongsikan, dapat lah saya beradu dengan amannyer lepas nie. Ingat yer kawan2......procedure tuk renew kan lesen skang nie mesti bawah 3 tahun daripada tarikh expired lesen. Tak boleh dah lebih dari 3 tahun ker...4 tahun ker....kalau terlebih faham2 jer lah. Kenalah belajar mandu semula walau sedara sedari hebat kat atas trek...renung2 kan dan selamat hendaknyer :)



Photobucket

kalau suka LIKE k... :D

Lesen dah lama expired...camner ek?? 0





Hai bloggers...saya ada masalah yang susah sangat rasanyer saya nak solvekan. :( Lesen kereta saya dah lama sangat mati..lupus...usang..ha semua dah keluar tuh!! saya tak tau lesen saya nie masih boleh renew  macam biasa ataupun saya kena buat baru.??? kalau kena buat baru...aduhhh malasnyer..kos nyer lagi...dulu masa saya ambik lesen pun leceh..RM780 rasanyer kot. Skang nie tak tau lar berapa kan?? tapi sebelum tue saya nak mintak maap lar bebanyak...kualliti gambar yg sgt memuaskan nie...




3rd time renew oct'2006 ~ oct'2007, 3 tahun expired nie...camner??

Ada sesapa yang tau procedure JPJ skang nie ker??...sebabnyer saya malu nak tanya sendiri kat pejabat JP (sebelum saya sendiri pergi, nak tanya korang dulu)...heheheh...takut kena marah..kena saman ker...kena denda ker...huhuhu...sebabnya yang saya tak renew2 lesen saya nie bukan sebab kedekut ker, malas ker...yang sebenornyer saya terlupa sebab terlalu sibuk sesangat dengan kerja...dulu saya kerja as purchaser, kejar barang yang saya order mesti masuk nak archive sales target...sampai personal matter yang penting macam nie pun saya boleh luper kan.



Yang saya pelik tue suami saya renew lesen dia, naper tak ajak saya skali...rupa2nyer masa dia renew dulu saing dengan saya dia renew untuk 3 ker 5 tahun terus. Yang saya nie pulak naper tah leh renew tuk setahun jer. Adoiiiyaiii...nyesal pulak aku tak renew bertahun2 terus...kan senang kerja cam tue kan??  yang menambahkan lagi kelupaan saya nie adalah sebab saya sendiri tak penah pun bawak keta lepas dapat lesen dulu...huhuhu. Lepas kawin dulu pun penah sekali dua jer saya bawak...tue pun dengan suami.



 Punyalah seksa bawak keta bila suami duk sebelah....susah nak fokus....aikk jgn fikir bukan2 pulak yer :)....susah nak fokus sebab dia sibuk dok membelel sepanjang jalan..ini bahaya, itu bahaya, jadinya saya yang bawak nie naik takut dibuatnyer...hah!! skang nie kan dah susah...nak mandu lesen dah mati...dah lar gitu...nak bawak keta pun naik takot sebabnyer lama dah tak bawak keta. Kalau auto takder masalah...leh saya fokus ngan persekitaran jalan..huahuahua...takder nak risau pasal nak masuk gear...Jadi pada sesapa yang boleh tolong bagi pendapat yang berguna untuk saya selesaikan masalah lesen saya nie please leave your coment below. Really appreciate your advise!! :)





Photobucket

kalau suka LIKE k... :D

Makan kedai kak chah... 1



Alaaaa...lupa nak ambik gambar makan kat kedai kak chah lar tadi....nak promosi sate kak long aku pun tak dapat....sedih betul. Sate yang kak long aku jual memang sedap...selalu dapat tempahan dari orang luar. Maksudnyer bukan setakat orang yang datang order makan kat kedai kak chah jer...selalu kalau ari cuti perayaan mesti ada orang tempah sate long. Diorang tempah through phone jer....pastue siap long antar ke rumah lagi (area pontian sahaja). Luar dari pontian kena datang ambik sendiri sate2 tue kat rumah lar....biasanyer kalau tempahan macam nie 300~1000 cucuk sate.


gambar ehsan google pun boleh larr

Biasa 1 pc long jual 50 sen, sedap, lembut lelagi sate daging....selalu kalau aku datang nak makan sate mesti nak kena call dulu long. Baru lar kompem ada aku nak makan, macam tadi aku datang tak plan cuma dapat 5 cucuk jer sate daging...adduuhhh..hampanyer. Tue pun long siap cilok customer lainnyer tempahan...hehehe aku nie adik kesayangan dia, tue pasal lar. kalau dulu masa aku bujang2 (lom kawin lagi...dekat2 nak kawin lar masa tue tunang lagi) aku selalu tolong long berjual kat pasar lambak depan rumah tue.


gambar google
 Macam2 lar kita orang jual sebab betul2 niaga kat depan rumah....senang lar nak angkot barang niaga tue balik rumah, pakai keta sorong abak jer...hahahahaha. Barang2 yang long ngan aku angkot adalah dapur, tong gas, meja, kerusi laman rumah pun sekali kena angkot...hahaha, bukan apa senang aku ngan long nak makan sambil berjual. Kalau dapur tue nak pastikan kualiti kuah2 sentiasa panas. Kalau peniaga2 yang lain order nak makan siap masuk dalam mangkuk macam makan kat rumah lar layanan dia. Tapi nak elakkan malu biasanya aku ngan long angkot barang2 sebelum peniaga lain sampai...pastue kalau nak balik nie agak2 orang dah kurang, baru lar keluarkan keta sorong tue...huhuhuhu...kelakarkan.


gambar google...lebih kurang macam nie lar angkot barang

Selalu long jual makanan kesukaan aku semuanyer...laksa johor (yang nie paling aku suker..sedappp sangat), mee rebus (versi long special sebab kuah dia ada tetel lembu), mee sup (kuah dia siap ada tulang2 lembu) dan kuih muih. Kalau kuih nie yang paling sedap sekali karipap special long (dalam inti utama daging+daun sup+kentang sikit2). Sebab sedap tue, ada sorang peniaga sebelah stall kita orang, every week dia akan beli RM2 (RM1 = 4 pcs) dan akan makan satu..satu..satu..then sambung pulak dengan menu yg lain. Dia kata karipap long sedap sangat, tak penah dia mkan karipap sedap camtue...tue pasal lar dia makan sikit2, tak nak cepat habis...hihi..macam tue puuunn bole. Errrmmm lama dah tak makan menu long nie. Dia punya kualiti jualan sama macam makan kat rumah gitu kan. So...dah penat banyak2 citer..kita layan jer lar gambar ehsan dari google nie..


gambar google....bahan2 laksa johor

gambar google....kuah laksa johor
gambar google...karipap

gambar google....mee rebus



p/s : rindu masa2 dulu sama adik beradik...semuanya mencuit hati, kalau long malu2 lar konon nak niaga pasar malam nie...tapi aku on jer, yang penting jualan habisss...bila jualan habis barulah timbul kepuasan berniaga, secara automatiknyer perasaan malu tue pun hilang dengan sendirinyer. oh! lupa lak...kepada pembaca yang tak berapa berkenan dengan cara penulisan saya yang kadang2 aku, kadang2 saya...janganlah kecil hati atau pun marah yer....bukannyer saya tak tahu berbudi berbahasa...cuma  inilah caranyer bila saya dah merasa mesra dengan seseorang ataupun persekitaran saya :)



Photobucket

kalau suka LIKE k... :D

Kartoon Danial.. 1





nie danial suker sangat

nie biasa-biasa jer

nie pun besa2 jer

nie da jarang dpt tengok

nie yang dia suker sangat pepagi buta

yg nie klu da terlintas channel da xleh tukar2 lg..

yg nie lagii...siaplah klu nampak kat kedai

yang nie saya suami ister pun  suker tengok...hehe

taraaa...nie lah Backkom...yg buat danial tak nak tidor2


nie lagi satu kegemaran saya suami isteri...hehehe

 Ari nie nak story kartooooon kegemaran anakku Danial...pun bole. Malam semalam dia boleh balon tengok kartoon sampai pukul 6.00 pg. Macam manalah aku nak buat dengan anak yang sorang nih!! hai pening kepale...ibu pun tidur pukul 3.30 pg baru dapat lelap mata. Sebabnya Danial dok gelak kuat-kuat bila kartoon Backom tue keluar......camner ek??? poning lalat dah  palo den!! help...help...ayah dia marah terus tutup TV suh dia masuk tidor, tak jalaaan...sebabnya, Danial keluar kan dialog sadis " Danial tak nampak puuuunn....sian Danial... :( (siap expression muker skali tuh!!) "...dier kater..."Danial tak dapat tengok pun lagi kartoon nie ari nie....Kesiaannn kat Danial :( "......macam mana nak buat...???



Tegas tue memang boleh tegas...tapi biler dengar dialog sadis dia tue dah keluar..manakan sampai ati ibu nie nak hampakan harapan dier dok berjaga semata-mata tunggu kartoon dia keluar. Boleh ingat lak tuh masa-masa kartoon dier keluar....macam kita yang dewasa nie...kalau minat ngan satu citer kat TV tue, mestilah kita ingat masa, tarikh, ari aper yang citer tue main...bila ulangan dier keluar...haiii, umur baru 3 taun dah pandai. Tapi, ada kebaikkannyer yang Danial suker tengok kartoon nie...nak tau aper?? skang nie Danial dah pandai susun-susun ayat biler nak cakap. Kadang-kanang takleh tahan dengar sebab kelakar sangat, dia cakap masih ada pelat2 lagi...hehehe.



Kalau keluar jalan2 tue, dalam keta lagi dia cakap sendiri "kat umah kete nial da banyak...tak payah beli lagi...tengok ajer :)" hehehe...boleh faham kan dia cakap aper??. Kalau saya tengah leka berblogging nie...dia ajak berbual, bukan saya tak nak layan cuma tak perasan siikiiit jer suara dia panggil saya...hehe, then ayat yang keluar "ibu sombong!!!..hemmhhh!!!"...perghh, garangnyer dia marrahkan saya..huhu..cepat2 lah saya mintak maap ngan dia. Supaya dia tak kecik ati ngan saya. Masa-masa macam nielah saya rasa bersalah ngan anak bila dia cakap saya tak layan. Tapi ada satu ayat selalu dia cakap yang membuatkan ati saya nie happy sangat, ilang segala penat lelah lepas tue "emmm...cedap ibu masyak!" ha, heppy lah saya lepas tue :)



Banyak lagi ayat2 yang danial pandai cakap. Doa saya untuk anak2 saya bila diorang nie dah besar sok...jadilah anak2 yg berguna untuk ibu bapa dan negara dia..cewah!!. Lagi bagus kalau salah sorang tue belajar jadik chef kan...ha bolehlah masak sedap2 tuk ibu ngan ayah nanti. Ibu nie ari2 dok ngidam nak makan makanan standard hotel gitu kan. Ater...asik nengok siaran Astro 703 jer (kalau danial tidor)...mana leh tahan, appetite ibu jadinyer bercambah2 lar kan?? :) Malam nie kita makan kat luar yer sayang...kita pow ayahhh..huahuahuahua.






Photobucket

kalau suka LIKE k... :D

Laukku sekeluarga ari nie... 2





Ari nie aku nak masukkan n3 pasal lauk yang aku masak untuk santapan aku sekeluarga malam nie. Memula tadi aku tak nak masak...petang dah call husband ajak makan kat luar...tup! tup!...anak sedara aku datang antarkan petai. Perrggghhh!!...punyalah takleh tahan aku tgk petai dia, lama tak makan petai...segar..besar...pastilah sedap kan?? Dari tak nak masak tak pasal-pasal tangan laju lak nak masak. Memandangkan udang yang suami aku beli tue tak bercuit-cuit pun lagi...pap!! ha..haaa..dah kena sangatlah tue kan.....kira boleh dikatakan buat surprise untuk suami jugak nie..hehe. K layannn..

Mempersembahkannnnn...


taraaaaa....ermmm sedapnyer..


aduhaiiii...masih terasa petainyer


cewahh...pict. tue ala-ala AFC pulak..huhu


Dalam pada sibuk ngan Sambal Udang Petai special nie...aku tambah lar dengan satu lauk jer lagi...bukan apa dah nama pun tadi niatnyer nak makan kat luar kan. Jadi masak lauk pun tak berapa nak banyak, lauknyer pun simple jer...tapi sedap lar jugak nak kenakan dengan sambal udang nie kan?? Dan pemenangnya adalahhhhhhh......Telur Bawang Dadar (eh!! betul ker namanyer??)......Jadi layannnnn....


Mempersembahkannnn menu 2


Hah!! nie lah dia lauk yg simple tue..


ermmmm...selera gak kan...??


hah...nie lagi satu pict. ala AFC..heheh


Jadi tulah dia lauk aku tuk malam nie....sikit jer kan...sesapa pun boleh masak cam nie...tapi air tangan jer yang lelain. hihihi....ari nie pun laki aku kata sedap...menyelerakan...jadi, niat nak makan kat luar tue aku postpone tuk besok jerlah...hihihi...sebonarnya saja jer ngada nak makan kat luar. Aku nie memang suka sangat makan kat luar....huahuahua...


Tak abis lagi, ari nie laki  aku balik ntah apa mimpi baiknyer dia nak bawak buah tangan...kek coklat...rupa-rupanyer adalah akak kat kilang tue berjual kek buatan sendiri...apalagi...bertambah-tambah lar kenyangnyer...tengok macam menyelerakan...rupa-rupanyer memang pun menyelerakan...sedapppp...thanks lar kak tie sebab jual kek nie kat husband saya...dapatlah saya merasa kek coklat kak tie nie...hihihi. Danial pun tak sabar-sabar nak makan nie, Layannnn...



aduhaiiii...tengok jer dah sedap


nyam..nyamm...


sedap tak sayang..??


sedap tak..???


"sedap lar ibu...kan da jatuh tue...."


K lah.....lain kali saya update lain lauk pulak....walau tak seberapa pun....yang penting hasilnya disukai suami oleh  suami ku..huhuhu..bubbye..... :)




Photobucket

kalau suka LIKE k... :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...