Cerita dari Facebook Keluarga Sakinah : Cara menangani bebelan isteri ~ 9




Salam semua...malam nie Shiela nak kongsikan satu story kisah rumah tangga dari cerita yang di kongsikan oleh Keluarga Sakinah (kredit untuk FB Keluarga Sakinah) yang Shiela dapat dari Facebook....best story nie...banyak story yang diorang kongsikan ,kalau nak lagi best jom lar joint KELUARGA SAKINAH nie kat FB...jadi fan diorang bagi mana yang belom joint lagi...kalau dah joint dah ok lah tue...huhu

Jom layan cerita nie!! zaman dulu lagi dah ada...kehkehkeh ~

Cara menangani bebelan isteri





Cara menangani bebelan isteriGolongan isteri memang terkenal dengan sikap suka membebel atau berleter, tidak kira pagi, petang, siang mahu pun malam.

Bebelan golongan ini ternyata lebih pedas daripada wakil pembebel lelaki tunggal negara di peringkat antarabangsa, membebel.com yang tak berapa pedas itu.


Kadangkala bebelan golongan ini tidak berpadanan pun dengan perkara yang dibebelkan itu.





Namun begitu ada satu cara yang bijak untuk menangani bebelan isteri tercinta.

Ikuti kisah di bawah ini sebagai pengajaran bagi kita sebagai suami.

Pada zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab r.a., terdapat sepasang suami isteri yang selalu bertengkar dan bergaduh.

Si isteri tidak henti-henti membebel. Sedang memasak pun dia membebel, sedang membasuh pun dia membebel, sedang tidur pun kalau boleh dia nak juga membebel.

Si suami tidak tahan dengan perangai isterinya yang sangat suka membebel. Dia pun marah balik isterinya kerana membebel. Si isteri pula menjawab. Si suami mula meninggikan suara.

Dari situlah mereka bertengkar dan bergaduh saban hari. Lama kelamaan si suami merasakan yang isterinya sudah melampau.

Memandangkan keadaan rumahtangga mereka semakin parah, si suami pun mengambil inisiatif untuk pergi berjumpa dengan Saidina Umar untuk mengadu kelakuan isterinya.

Sebaik sahaja tiba di rumah Saidina Umar, si suami terdengar isteri Saidina Umar sedang membebel di dalam rumah. Tetapi tidak terdengar pula suara Saidina Umar membalas.

Mendapati isteri Saidina Umar pun begitu, si suami tidak jadi hendak mengadukan hal isterinya. Katanya dalam hati, kalau isteri Khalifah pun begitu, apatah lagi isteriku.

Ketika dia berpaling hendak pergi, tiba-tiba Saidina Umar memanggilnya dan bertanya,

“Apa hajat kamu datang ke mari?”

Si suami tadi menjawab,

“Aku datang hendak mengadu hal isteri aku, tapi aku lihat isterimu pun berkelakuan demikian terhadapmu.”

Saidina Umar tersenyum lalu berkata,

“Tidak patut kalau aku tidak sabar dengan kerenahnya. Bukankah dia telah memasak makanan untukku, membasuh pakaianku, menjaga anak-anakku dan dia tempat aku mendapat hajatku? Sabarlah, sesungguhnya keadaannya itu tidak lama (nanti akan baik sendiri).”

Begitulah kisahnya. Sebagai suami, kita perlu memainkan peranan “senyap” sebagai reverse psychology dalam membentuk rumahtangga yang bahagia.

Ingatlah wahai suami. Senyap bukan bererti pengecut. Tidak menegur dengan kata-kata juga tidak bererti penakut.

Isteri yang menjawab bukan isteri derhaka. Isteri yang memarahi suami juga bukan dipanggil derhaka. Begitu juga jika berleter, membebel, emo, merajuk, dan sebagainya, juga bukan derhaka.

Ingatlah wahai isteri. Suami adalah pemimpin, perlu dihormati. Namun suami juga manusia, ada buat silap, ada nafsu, ada terpengaruh dengan hasutan syaitan, dan sebagainya yang kadangkala perlu ditegur, dimarahi, mahu pun dileteri.

Sebab itu, di belakang setiap lelaki yang berjaya adalah seorang perempuan (isteri).

Wallahu a’lam.



Agak2 derhaka tak kalau sambot suami balik kerja macam nie??...kehkehkeh ~
.
.
.
.
.
.
.








Photobucket

kalau suka LIKE k... :D

Ayah jalan jalan lagi.... ~ 12



Salam semua...malam nie ibu, Danial ngan Adam kena tinggal lagi...nasib baik kali nie ada moksu....adik ibu yang bongsu tue...kena tinggal lagik.....kena tinggal lagik...ayah offer soh dudok umah atok. Tapi ibu tak nak sebab selang 2 ke 3 hari lagi nak pindah umah lagi...penat ibu nanti keja nak mengemas jer...


  Kali nie 2 hari 2 malam ayah takder...huhuhuhuhuhuhuhu (selalu nie gelak tawa..skang nie gelak sedih lak)....tunggu hari Selasa ayah baru balik...uwa uwa uwa..... adam ibu ngangis.....Danny ibu nak itottt...ayah gi Melaka jalan2 makan angin ngan kawan2 sebab ada takder kerja.....ibu kat umah ngan Danny ngan Adam tak gi mana2 pon....huhuhuhuhuhuhu...ibu sedih suker nie....
  


  
Ayah ~
Vacation 1
 RV
  


Adam~

   Sad Crying 2



Danny~
Miss UCrying 1


Ibu??
.
.
.
.
.
.
.

Paris Is Free
kehkehkeh



takder lah..nanti ayah balik ibu bagi nie k ~
On The Cheek
kikiki






Photobucket





kalau suka LIKE k... :D

The Bestest Blog Award ~ 6



The Bestest Blog ~



Salam semua, alhamdulillah...kali nie  Shiela nak update blog Danny ngan Adam nie nie dapat award lagi...suker betul asik dapat award jer...baru hari tue dapat Friendship Roses...hari ni dapat lagi award "The Bestest Blog"...wawawawa..nak bangga ke nak malu nie...hihihi...
Webfetti.com


Thanks a lot to UCHI yang sudi pass award nie ke blog sis yer....Shiela suker batul dapat kenal ngan kawan2 maya nie...semuanyer menghargai kita sebagai kawan...walaupon saling tak mengenal, tapi persahabatan yang terjalin tue jadi semakin erat kan...


Bukan semata kerana award...tapi tanda ingatan yang ditunjukkan pada kita sesama blogger...lagi2 macam Shiela nie blogger baru nak berjinak2.....lagi sekali nak thanks banyak2 kat UCHI sebab ingat kat sis yer....jadik, jom kita serbu lak umah UCHI lepas nie...
Webfetti.com



Ok, macam biasa jugak...award nie ada kata2 aluan yang Shiela kena settlekan untuk melengkapkan lagi penyerahan award nie...ceh!! ayat takleh blah...kikiki...jom layan ~

*Anda mesti beri pujian pada pemberi award ni









UCHI, Danny ngan Adam nak ucapkan thanks banyak2 lagi sekali di atas kebaikkan hati UCHI nak bagi award ni kat blog diorang nie yer…they loikke UCHI 


i loiikke UCHI
Webfetti.com


*Sila beri award kepada 10 blogger yang lain
Nanti aku pikir dulu nak bagi pada saper yer… :)


*Anda mesti memberitahu kepada 10 blogger ni 
Jap lagi aku buat yer :) 


*Bagaimana anda boleh digelar blog yang best n great
 Ha…yang nie lah aku tak reti nak menjawab nyer nie…cam tak ikhlas lak award nie yek….kikiki…oklah, rasanyer blog nie best pasal ada 2 bujang yang comel tue…Danny ngan Adam…kan citer diorang yang ibu selalu buat tue sememangnyer best kan??...best kan??...cerita bergambar lagik…kehkehkeh…itulah yang ibu rasa, lebih2 takder…


Skang nie Shiela nak menyerahkan award "The Bestest Blog nie pada ~
Cowgirl
.
.
.
.
.
.
.
.









10. maCy







Photobucket

kalau suka LIKE k... :D

FRIENDSHIP ROSES ~ 8



Salam semua...hari nie nak update pasal satu lagi TANDA yang menggambarkan tentang Frienship Roses untuk kita sesama blogger nie...Shiela dapat Friendship Roses nie dari Cikgu Farha.....seorang pendidik yang comel...boleh tahan cantiknyer meh ramai2 pergi jengah blog dia pulak k


Cantikkan Roses nie...Shiela nak passkan Freindship Roses nie pada semua follower geng2 mayaku dan yang senantiasa datang menjenguk ke rumah yang tak seberapa nie :) ...tak kira sesiapa pon shiela tujukan Roses nie untuk korang yer....pada yang terbaca atau terpandang pon tak kisah...yang penting Friendship kita sentiasa terjalin...


Ok...layan picture nyer yer ~


Kaler Pink Roses nie sweet sangat ~
sesuai untuk menjalin persahabatan lebih erat lagi sesama kita ~
Stay keep in touch !!






Photobucket

kalau suka LIKE k... :D

GOOGLE CHROME 4





Salam semua...hari nie ibu update blog ibu dengan 2 entrie baru, Award ngan Kontest....then lepas update2 tue keluar lar message tentang GOOGLE CHROME ....ibu try arrr download...dia kata kalau guna GOOGLE CHROME yang baru nie internet akan lebih PANTAS....yeker aku tulis nie??...kehkeh


Page TAB akan di asing2kan...eh!! aku nie manalah terre sangat bab2 komputer nie kan??....lepas download aku bukak lah tenet guna GOOGLE CHROME nie...paling latest nyer version kot??...punyalah laju nak upload satu2 blog...lagi lagi blog ibu nie nial....


Kalau tak, selalu ibu nak bukak geng2 ibunyer blog guna IE...laju laju jugak...bukan tak laju...kalau berukband tak buat hal lah kan??...tapi guna GOOGLE CHROME nie LEEBBIHHH lagi lajunyer....takyah refresh2 page lagi....naper lar ibu tak download dulu2 lagik...eiiii malunyer ibu orang lain lama dah guna...ibu baru lar terkial2 nak guna...kehkehkeh...


Malu benor dah nie...pastue bila check2 nak start guna ada pulak theme2 yang menarik untuk page GOOGLE CHROME nie...eiiiiii...nie naip pon jadik laju semacam gara2 GOOGLE CHROME....best benor lah hai....jom layan page GOOGLE CHROME latest version nyer...







Jangan ketawakan saya yer...kikiki...saya makbudak baru jer nak belajar...kehkehkeh ~






Photobucket

kalau suka LIKE k... :D

Nak joint kontest MamaSyafi ~ 2





Salam semua...hari nie Ibu nak joint kontest dari MamaSyafi aka Adda pulak k....Kontest Cabutan Bertuah MamaSyafi yang dianjurkan oleh MamaSyafi nie di sponsor bersama sama dengan Butik Babykidmatters...

Bravo!

Contest ini berakhir pada 15 July 2010 pukul 11.59 malam.

Jadi, pada sesiapa yang nak joint kontest nie boleh lar kelik kat sini untuk syarat2 nyer k ~







Photobucket

kalau suka LIKE k... :D

Award dari Seri ~ 9

    

Salam semua...hari nie Shiela nak update satu lagi award yang Seri bagi kat Shiela...award nie namanyer Award Creative Blogger....adeiiii, layakkah aku menerimanyer??...aku terima dengan ikhlasnyer award nie dengan bangganyer....


Thank you dik Seri....sayang dik Seri nie, sejak dari blog sis cuma ada 8 ke 10 orang folower dik Seri sudi nak follow, dan sampai sekarang nie follower sis dah jejak 300 orang pon Seri masih lagi ingat dengan sis....sayaaaaang kamu...


Kalau korang semua nak tau...Seri nie blogger yang terhebat jugak di antara blogger2 yang ada kat Malaysia nie...PR blog dia jer dah cecah PageRank 4/10...skang nie tak taulah kalau2 dah naik lagi ker...terre kan??...sis nyer blog nie pon kalau check2 PR dia yang kuor cuma "N/A"...kehkehkeh...


Ok, jom sama2 tengok AWARD CREATIVE BLOGGER nie k ~


Ok...Award nie ada maksudnyer2 ~


PENSIL YANG BESAR
kesenian yang begitu peka terhadap blog anda dan mencerminkan sesuatu nilai penghasilan.


FILEM BERGERAK TANPA HENTI
menunjukkan AWARD ini diforward kepada bloggist yang betul-betul layak menerima.


LOGO BULAT BERKELIP-KELIP
jika diperhatikan betul-betul, ia adalah manusia yang berkepalakan monitor komputer. Ini membawa makna anda adalah seorang yang begitu bijak menguasai dunia alam maya ke globalisasi.


Jadi award yang best nie Shiela nak pass jugak pada kawan2 blogger yang di bawah nie yer ~

Cowgirl
.
.
.


5 AkuFobia (until when when yer...kehkeh)


Ambek yer...jangan malu2...bila orang memberi, kita merasa...ikhlas Shiela serahkan award nie. Berbanggalah dengan blog kita sendiri walau macammana pon orang nak kata...sebab orang yang suker, insyaallah sentiasa ada..........

 Smiley Choir 
(percaya pada diri dengan keyakinan dan harapannnnnnnn..oh!)






Photobucket

kalau suka LIKE k... :D

Adam berpaut di mana mana ~ 21



Salam semua....hari nie ibu nak update perkembangan yang paling latest sekali tentang Adam...Adam sekarang nie dah pandai merayap satu rumah...dah tue pandai lak memaut kat merata tempat semata2 nak merasa macam abang dia berdiri...kikiki....asal boleh dia paut, dia paut sampai dia dapat berdiri lar konon kononnyer...


Jom layan ..... ~


tengok tue...mana2 dia nak paut pon boleh...jeles ngan abang dia yang lama dah pandai berlari...kikiki (abaikan botol susu yang besepah itu)



tumpang ar abang Nial...Adam baru nak belajar diri nie...ih ih ih



adeiii susahnyer nak diri...paut pon susah...caner nie adam nak diri sorang2 nie??...ih ih ih


ok...stabil sikit nie...



ok ok....test test...1 2 3....test sebelah tangan lak...kira adam ada pencapaian nie bu...ih ih ih
(sambil petik2 jari)



ooo mai godddd!!!...adam jatoh bu...ehehehe...ibu snap ker??...jangan arr..malu adam nie...ehehehe


(kontrol...kontrol...buat2 tak nampak jer)



nyum nyum...sedapnyer patong nie bu...mana ibu dapatkan patong ini bu??....
(kontrol...kontrol malu jatoh nyer pasal nie tadi...)


Ibu!!...nampak tak abang Nial nie nak buat apa bu??...dia nak main2 beskal besar lak bu...e'leh macam sampai...



ko diam lar adik adam...abang nial pandai arrr...diri pon jatoh lagi nak ngadu2 lak..kang abang lasah kang...


Ibu!!...nengok lar abang nial nie...tolong lar...takkan tengok jer...



wahai adik adam sekalian...dengar nie abang nial nak cakap.....bla bla bla bla bla bla...



Ibu!!...adam rasa nak blah lar...dah sejam adam dok sini dengar taklimat abang nial nie, haos dah...nak susu lar...boleh??


Ibu says : iye lar Adam...nanti ibu buatkan yer...layan lar abang nial jap...sian dia nak ajar Adam apa2 tue...kehkehkeh
.
.
.
.


Adam says : Ok lar...ok lar...Adam layan jer...10 minit jer lagi...pastue Adam nak susu tauuuuu....



P/S : Ibu mintak maaf lar n3 nie panjang berjela...mintak maaf yer ~





Photobucket

kalau suka LIKE k... :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...