25 thing random about me!



Bismillah,


Salam semua…hari nie nak buat tag pulak…25 things random about ibu…hehe, rasanyer dulu dah penah buat tag nie, cuma beza tag dulu tue ibu bagi 23 things jek…kali nie macam kena special tag ngan hakaklarra lah… takperlah ibu buat jugak dengan rela hati…seronok gak kalau cuba2 selam diri sendiri nie…hehee!!


1 ibu skang nie nak masuk 30 tahun…(usia matang lah tue)

2 kalau baca penulisan ibu kadang2 macam bukan orang dah 30 tahun, tapi ibu mmg dah 30 tahun (tak lama lagi)…tulis nak mengada2..tapi kalau live ngan anak2 mesti mau garang..kalau ngan encik hasben lagiii mau manje2…kalau ngan adik beradik mesti mau ketawa terbahak bahak…tapi kalau ngan geng2 maya ibu kat sini mesti mau agak agak ah, ekeke..…(ibu tak hipokerit)

3 ibu skang nie suker dah duk kat umah jaga anak2 jer…kadang2 jer rasa nak kerja, ibu tau kebolehan ibu bila bekerja…cuma kelayakan jer yang tak menyebelahi kat ibu…jadi, bila ibu pikir2 balik..dari ibu kerja dengan gaji yang bila di bayar kat penjaga tinggal suku jer..lebih baik ibu duk lepak2 ngan 2 bujang ibu nie kat umah…(ibu rasa lebih tenanggg)

4 ibu skang nie dah takder emak…tinggal abak, ayak mertua dan ibu mertua jer …tapi ibu hari2 rindu kat emak…terbayang sikap emak dulu2 layan abak macam raja, tak pernah cakap buruk pasal abak waima sekali pun depan anak2..abak pun sama, kalau abak pergi atau balik kerja mesti dia duk depan pintu tunggu abak, sehari tak pernah pun miss siapkan bekal makan tuk abak..kecuali kalau dia jalan2 makan angin berapa hari,..jadik ibu nak jadik macam emak walaupun baaaanyaaak! yang tak termampu lagi nak ikut, selain dari masak sedap2 tuk suami boleh kot?..heheee…(oh! emak..ibu rindu kat emak)

5 ibu senang nak baik dengan orang….bila ibu baik dengan orang ibu suker jadik kawan baik dia…tapi kalau ibu rasa tak selesa ibu taklah tinggalkan dia macam tue jek…ibu tetap juga layan macam biasa..cuma dulu2 ibu mudah sangat marah kalau kawan ibu buat sesuatu yang menyakitkan hati…skang nie nak belajar jadik orang yang sabarrr…(sabar tue separuh dari iman)

6 ibu suker kemas rumah bila masa orang takder…time tuelah baru ibu nampak rajin…tapi bila ada orang ibu tak sengaja buat2 malas…bukan apa, pening nak kemas bila time ramai orang..tapi itu masa anak dara..hehe, skang nie bila dah jadik ibu, ibu ada penyakit apatah org putih panggil tue?..takleh tengok rumah atau apa2 dalam bahagian rumah bersepah siket pun..sakit hati nie..jam2 tue jugak nak mop lantai..nak sapu sampah..alergik rasa gatal jer mata nie….tapi bab masak kalau konsentrasi terganggu siket jek ibu dah surrender(bole gitu?)…tunggu adam besar sikeeet lagi…sabar yer ayahhh….(masak jugak bukan tak masak langsung)

7 ibu suker no 7 nie… Smile

8 bila dah duk umah nie, kepala asik dok plan nak berjaaaalan jer..”cuti nie nak bawak budak jalan sini bang””cuti tue nak bawak budak jalan situ bang”....huahuahua…time ayah gaji jangan cakaplah..ibu dulu yang buntang jik mata dok plan nak gi jenjalan..dulik apa ibu…ayah sila banyak bersabar..sabar tue separuh dari imaann..(ayah lak yang kena bersabar?..cam terbalik jer?)

9 dulu ibu nie orang yang paling2 kuat marah…weihh, pantang orang buat salah…asik nak marah jer…lagi2 kalau time kerja..barang kalau ibu nak mesti ada, kalau takder siaplah  supplier tue kena hentam kaw2…tapi tak semua bab ibu jadik macam tue..…bila masuk hal rumahtangga, ibulah orang yang paling kuat bersabor(org johor kata)…sabor dia sampai tak bunyik2 walau sepatah kata pun!

10 ibu ada 2 orang anak lelaki yang comel…plus ngan bonus sekali bila dedua budak nie kelakor(orang johor kata)..kadang2 kelakor sampai dia tak bersuara puuun masih kelakor…(nama timangan budak tue “kang kung kang kung kang”…Adam lah tue)

11 ibu ada lesen keta…tapi tak terre2 pun bawak keta…(lesen tue buat2 lawo jer)

12 ibu suker bila dapat $$$…..(maklumlah…ambo insan yang lomah)

13 ibu suker perfume brand…(bau dah lar wangi..tahan lama lak tuh)

14 ibu suker brand GUESS…(dari dulu lagi)

15 ibu terre bawak motor…dah lama lak tak bawak motor…bila lar nak dapat naik motor ngan abang latip nie??…(encik latip tak muat pakai helmet)

16 ibu nie belajor taklah tinggi mana…..tapi ibu tau ibu ada kebolehan, cuma belum jumpa2 lagi tempat yang sesuai nak mencurahkan keghairahan(peh!) bila bekerja…buat masa nie ibu curah kat anak2 dulu lah yer..tunggu diorang besar.

17 ibu tak boleh tengok orang susah…kesempitan hidup, tak cukup wet….meleleh2 air mata..rasa kalau boleh semua ibu nak tolong…(kalaulah ibu banyak wet)

18 ibu suker kumpul ramai2 adik beradik…(boleh tawa bahak bahak)

19 ibu sayang ngan lappy ibu nie…(ayah yang belikan yo!)

20 ibu suker bincang hal semasa kalau dok dalam keta ngan ayah time jalan2 tue…semua isu ibu kupas…(kupas bawang kat dapor malas pulak!)

21 ibu suker warna itam, putih, pink, biru, hijau…dan lain2.

22 ibu suker asam pedas…laksa johor, laksa penang..western food, dan sambal belacan berserta ulam ulaman.

23 ibu suker makan2 kat luar…jalan jalan dok dalam keta.. Winking smile

24 kadang2 ibu malas nak masak (apa nak jadik??), kadang2 ibu rajiiiin sangat nak masak (boleh jadik!!)…paling ibu rajin kemas rumah…..no hal punya, paling ibu suker ialah membebel… Open-mouthed smile


25 semua yang ibu tulis kat atas nie perkara tentang ibu yang terbaru maupun yang telah lama ada dalam diri ibu…ikut peredaran jaman jugaklah…maksud?…contoh tahun nie ibu suker kaler pink sebab trend tengah in (mandai jer aku)…ibu suker kaler itam putih memang sejak dulu2 lagi…ibu suker kaler ijau sebab tetiba rasa kaler nie macam pas islamik ngan tenang jek!..begitulah yang seterusnya…manusia boleh berubah, tidak bermakna dia hipokerit, cuma ibu rasa seseorang itu hipokerit bila dalam masa yang sama, depan kita dia baik, tapi blekang kita dia kutuk kita. Itulah orang yang paling semua orang tak suker sekali kan?…jadik ibu cubalah elakkan jadik orang yang begitu…InsyaAllah, amin.


p/s ku : adeiii…penat betul jalan2 semalam, habiskan voucher jusko ayah…heeee!!






kalau suka LIKE k... :D

16 cuties - nak komen? KELIK SINI pon boleh!!:

bun_nee berkata... Reply To This Comment

yang no 18 tu saya suka.. hehhehe

tengkorakemas berkata... Reply To This Comment

setuju..manusia memang boleh berubah, tapi harapnya sentiasa berubah ke arah yg lebih baik..

entri sis selalunya ceria2 je XD

larradanish berkata... Reply To This Comment

hehehe lawokkk mu ni...tenkiuuu makshiela..siap sudah ye...mmuahh2

noraim berkata... Reply To This Comment

wahh ibu. ke main ye. hihi.

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@bun_nee ya betul dik...itulah feberet sis no 1 patutnyer.....ekeke

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@tengkorakemas hehehe...kena setuju!..hehe, kadang2 entri sis ngarot2 gak TE, takut jugak nanti bila anak2 dah besar sok diorang baca...cemana eh?..hehe =))

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@larradanish kelakor kan larra?...makshiela enjoy buat entri nie..=))

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@noraim hihiiii...kemain lagik ibu nie... =D

darkbatman berkata... Reply To This Comment

kuat marah? waaaa,larikk!

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@darkbatman larik ler...tak tekejor yop! XD

~ Lady ell ~ berkata... Reply To This Comment

ini bukan belog politik..heheh

babe,ko punyer no6 sama arr ngan aku...pastu kalo aku, lebih2 lagi time org tido mlm..time tu lah aku wat kije...nak2 ngan ank2 aku..bior bgn pagi die rasa wah...ada fairy yg tolong kemas rumah..heheh

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@~ Lady ell ~ huahuahua...tepat babe, bukan belog politik..

hehe, ada fairy tale yg kemas...teringat cerita fairy tale macam cinderella... =))

tengkorakemas berkata... Reply To This Comment

@Shiela Latif

he2 mesti dorang gelak je dgr mcm mana bunyi pelat dorang yang ditulis sis, terutama dialog rekaan Adam tu :D

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ berkata... Reply To This Comment

suka jugak bile dpt $$$...
hehehe...

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@tengkorakemas heheee...betul2, itulah part kesukaan sis tau...kadang2 ulang baca banyak kali... =D

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ wah...ko pun nak gak?..kekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...