Ibu minum Anlene…untuk tulang sihat dan kuat!! hehe



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Semalam ayah bawak ibu ngan de boys gi belanja groceries kat econsave…tu jer yang tempat paling besor kat Pontian ni kan?…punyalah ramai orang semalam (semua dapat gaji serentak kan?…aakaka). So dalam sibuk pilih susu de boys tu ibu teringatlah nak beli susu tuk ibu jugak…maklumlah umur dah masuk 30 tahun ni elok2 sangatlah jaga kesihatan tulang yek kengkawan?…huh! masa anak dara dulu rajin gak minum susu (duk hostel time tu semua bende rajin kalau nak jaga kesihatan nieh)….pastu siket2 tinggalkan amalan minum susu tu…tapi skang nie rasa macam nak setat balik lah minum susu..



images
gambor kite curik kat cik gugel jer


So semalam ibu pilih susu Anlene dari umur 19 sampai ke 50 tahun. Takmo ambik perisa totlat!! muak lak nanti tak abis minum membajir lak…ibu ambik perisa susu asli jer…sedap!! kurang lemak!! minum sekali harung jer boleh abis…hehe (gelojoh lak..patutlah anak2 suker sangat minum susu…menurun rupanyer). Sebelum ni masa ibu ngandung pun minum susu Anlene jugak untuk ibu mengandung, try lah konon perisa totlat tu…membazir jer ayah beli ibu tak abis minum…sayang lak, tapi tulah.....orang kalau mengandung ni mmg ngade2 dia lebih siket…muak siket pun takleh, last2 ayah tukar ngan perisa susu asli jer…tengah2 malam pun sibuk mintak ayah tolong buatkan susu..(ngade, time ngandung dulu…dah macam anak2 kecik lak)

images (1)
tapi ibu rasa yang lam kotak ni lagi sedaplah…perisa vanila eh?…dap dappp ngat!…ngehehe


Ibu bukan apa, skang ni badan belakang ni selalu rasa cam sengal2 jek, bila nak ngadap lappy jek mulalah sengal dia terasa…tak best betul, kalau di imbas kembali zaman kegemilangan anak dara ibu ni tak penah pun rasa2 sengal kat mana2 anggota tubuh badan (pehhh!! ngayat)…ok jek aktifnyer, cargas!! buat kerja dezup2 ko…skang ni buat kerja dezup2 jugak cuma seiringan lak ngan sengal bahagian belakang…ini tak boleh jadik, kita mesti fikirkan sesuatu untuk menjaga kesihatan tulang kita ni kan kakak2?…badan nak pakai lama…akakaka…sekali pagi sekali malam sebelum tito kite minom…harap2 dalam masa 4 minggu ni kesihatan tulang ibu nampak peningkatannyer lah yer?…bak pepatah kalimah cinta yang terkandung kat plastik susu Anlene lah gamaknya…


adoiyaiii....gegel2 semua...


InsyaAllah ibu percayalah ngan amalam minum susu ni tulang kita akan akan mengalami proses awet muda yek kengkawan…..jaga kesihatan selagi mampu, selagi boleh…kita berusaha, insyaAllah tulang kita sihat dan kuat…teringin punya tulang kuat cam orang2 tua2 kita dulu2 kan?…dah tua pun masih bertenaga…diorang tu kekal sihat dengan banyak lagi sebab n petua…mampu ngan tak mampu je kita ni nak menirunyer…makan jamu tak tinggal, bukan jamu biasa2 tu yer…jamu kaw pure punya datang  dari mak bidan kampung……alahhhh…jamu lepas bersalin tuuuu (ahaiii joyahnyer teman)…..nak ngan tak nak jer telan kan?..hehe kalau orang tua lelaki lak rajin berkebun, pagi petang berkebun tu yang tulang dia besi!! urat dia dawaii!!….



Betul nieh, contohnya macam abak2 (abak ibu n abak mertua ibu) ibu…abak ibu sampai la ni masih duk berkebun n bekerja lagi. Dia takleh duuuuk jer kat rumah tak buat apa2 tau. Lagi sakit badan dia padahal umur tu dah dekat2 80 tahun…masih kuat n smart (encem) lagik sampai skang ni (Alhamdulillah diberi kesihatan)….yang abak mertua ibu lak walaupun jalan macam tak jalan…jalan sambil duduk tu…badan dah bongkok 3….tapi masih lagi buat kerja sekeliling rumah dia…takleh duk rumah taman ni pening kepala dia….lebih baik dia kat rumah kampung sekeliling rumah dia penuh ngan pokok kopi…tulah mainan dia, tempat dia nak main kalau boring takder mende nak buat…dia akan petik kopi, panjat tuh pokok kopi……umur lak dah 80 tahun…kuat kan tulang diorang…samalah tu, berkebun pagi petang…itu orang zaman dulu punyer cara nak menghabiskan masa lenggang dia…tak macam kita skang…..aktiviti luar pon nak semat2 pakai…nak wangi2…nak nampak encem…buat apa jek kalau peluh susah nak keluar…main boling pon duk lam ekon…keh keh keh keh…


68759_162341233793998_100000543660368_417631_4759582_n
abak ibu yang genteng!!
hitam2 si tampok manggis..
sungguh pun sawo mateng abak tetaaaap manis….
I lep u abak!



P/S ku : Okeylah…apalah ibu melalut2 nie, nak men boling men jelah….. tapi jangan pakai batu cencen time men tu yer? itu bahya…ibu suggestkan jer pada kengkawan ibu tak kiralah umur skang ni berapa…minumlah susu tak kiralah apa juga jenis susu…yang penting kita leh telan kan?…keberkesanan dia mungkin tak nampak 2 ke 3 hari….masa mendatang baru leh nampak….sok2 nak men ngan cucu pun kita kuat lagi kan?…InsyaAllah.






kalau suka LIKE k... :D

25 cuties - nak komen? KELIK SINI pon boleh!!:

Lelord berkata... Reply To This Comment

aku x lalu nak minum anlene, tp minum la fresh milk

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@Lelord lagi bagus ling...aku ni sebat jek mana yang boleh di telan...kalau coklat tu mmg takleh lah nak telan...muak

ajumohit berkata... Reply To This Comment

betul sheila, elok minum susu,,,aju skrg minum susu anmum utk BF

tiefazatie berkata... Reply To This Comment

ifa kalu susu serbuk yg wat bancuh ngn quakes..mmg minum anlene nie..hehe..aah..yg kotak punya lg sedap..hehe

qellissa berkata... Reply To This Comment

i suka minum susu babe..kalau minum susu pun atleast mesti ada rasa coklat baru leh telan..ehemmm nampaknya i pun kena consume anlene ni kot, coz tulang2 i ni rasa cam da rapuh je..ahakkkkssss

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@ajumohit bagus kan aju?...hehe
susu anmum untuk BF dulu setin besar shiela tak minum aju....sebab tak tahan sakit BF...sedih :(

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@tiefazatie kan?
yang kotak tu lagi sedap...hehe

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@qellissa ahakssss...tulang i dah rapuh babe...tu yang melaju carik anlene nieh...maklumlah...akaka

Hana Faza-same person berkata... Reply To This Comment

bagus tu jaga kesihatan dari awal :)

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@Hana Faza-same person kan?...hehe thanks hana :)

mommyYen berkata... Reply To This Comment

i minum dutch lady full cream milk salu nya Bu,tp nak kurangkan full cream tu,nak ambil yg fresh milk..hehe

|| NaFiRaa || berkata... Reply To This Comment

x bape nak boleh minum susu.. nak2 lagi kalo susu perisa asli.. x leh masuk kat tekak.. tapi masa peknen ari tu boleh plak minum..tapi susu anmum perisa coklat.. kena usaha jugak nih minum susu..

armouris berkata... Reply To This Comment

lagi info tentang tulang sihat di SIHAT SELALU - Pemakanan Untuk Tulang Sihat

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@mommyYen caiyok2 mommy!! hehe

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@|| NaFiRaa || hehe...kena teruskan lah mama...skang ni ppun shiela dah rasa tulang rapuh2 jer...hehe, kena minum dari skang ni...harap2 tulang leh tahan lama :)

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@armouris terima kasih ya armouris :)

Rohaizam Rosli berkata... Reply To This Comment

susu coklat !!! huhu ~~~

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@Rohaizam Rosli hahahha...out!! :P

tengkorakemas berkata... Reply To This Comment

TE memang minum susu hehe..lepas ni sis cuba yg susu omega tu pula, boleh turunkan kolestrol, tapi TE minum susu everyday je

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@tengkorakemas omega eh?...tunggu anlene ni abis dulu....hehe, ada gak dak lelaki ngaku kat sini suker minum susu...hehehhe

eynda berkata... Reply To This Comment

Anlene yg dlm kotak ni memang sedap...kalau yg tepung tu macam tak boleh nak telan la pulak :-D

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@eynda memula mmg takleh telan...tapi lama2 mesti ok je...jangan letak susu tepung dia banyak2...konpem muak...letak lam 3 sudu jer ok rasa dia sis :)

armouris berkata... Reply To This Comment

lagi info tentang tulang sihat di SIHAT SELALU - Pemakanan Untuk Tulang Sihat

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@armouris thanks ya sudi berkongsi info :)

Afasz berkata... Reply To This Comment

singgah sini. sy risau la. aritu p cek tulang. agak mengecewakan. skrang dah start minum susu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...