9 jenis syaitan = ......................




بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ





Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan:



1. Zalituun
Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A'awan
Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/ kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf
Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras).

5. Murrah
Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam
keseronokan dan glamour etc.

6. Masuud
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...)
Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-b erai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbang an menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. Walahaan
Menimbul kan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

9. Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari










P/S ku : Sharing is caring :)






kalau suka LIKE k... :D

17 cuties - nak komen? KELIK SINI pon boleh!!:

ajumohit berkata... Reply To This Comment

Nauzubillah mintak jauhkanlah Dari semua syaitan ni, rasanya manusia bertopengkan syaitan pon ramai

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

Betulkan aju? Mmg ramai manusia yg bertopengkan syaitan, bila baca ni teringat tuk cermin diri sendiri. Semoga kita sentiasa beringat2 dizaman sekarang ni amin yarabbalalamin.

|| NaFiRaa || berkata... Reply To This Comment

ilmu yang sgt baik nih.. tak tau pon sebelom nih.. mekasih ibu..:)

nurkaloi berkata... Reply To This Comment

tq for sharing !!! ^__^
kaloi kena kuat iman bila g shpping
patut laa sblm ni boros jerk huhuh

Dalila Hamid berkata... Reply To This Comment

minta dijauhkan dari benda2 yg x baik...

mekchu berkata... Reply To This Comment

no. 5 dan 6 tu memang ramai..

iza berkata... Reply To This Comment

ASsalam..
Nauzubillah...moga kita semua dijauhkan dari sifat mazmumah...

Myra Jay berkata... Reply To This Comment

Moga kita kuat dalam menepis godaa syaitan..


Tolong komen banyak-banyak di "Contest Gadget Impian…"

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@|| NaFiRaa || shame shame...sharing ish caringgg...ngeh3

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@nurkaloi shame shame gak...tullah...sama gak ngan ibu...selera mak hoii...hazab..hi3

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@Dalila Hamid amin yarabbal alamin.

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@mekchu tulah kan mekchu.. ;(

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@iza betul tu...tu lagi satu sifat yang sentiasa ada lam diri tapi kita ni susah nak perasan...org yang bergaul ngan kita jer yang tau kita ni riak ke tidak...adeiii takut.

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@Myra Jay amin yarabbal alamin. sama kita.

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata... Reply To This Comment

informatif! thanks sharing.

shiela latif berkata... Reply To This Comment

@FIFIEY LYCHEE MARATION sama sama dik :)

Aida Omar berkata... Reply To This Comment

Izinkan shared di facebook saya ya.. Aida Omar. info yang sangat berguna :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...