Kombuchea Tea yang ayah buat :)




بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
  

Pagi Khamis semua….semoga sihat2 hendaknya. Pagi ni ibu nak tunjuk Kombuchea Tea yang ayah buat tu…biasa ibu minum  air ni lepas bangun tidur. Air ni ayah yang buat dari yang 1st time sampailah dah banyak2 time…ibu tinggal minum jek…hehehe
  

Kalau tak luak jek ayah tengok lam botol tu mesti dia tanya ibu minum ke tak air tu…yelah orang dah penat2 buat, mestilah kita kena hargai….tinggal minum jek pon…takkan lah susah kan?? sebenarnya air ni sedap…sedap macam air botol zapple tue rasa dia…lebih kurang je…
  

Biasa ayah akan keluarkan air ni bila dah masuk hari ke 6 @ ke 7. Air tea tu gula dia ikut sedap ayah lah yang buat kan…kalau ada can ibu nak boh gula lagi 2 sudu lam tea tu len kali…hihihi….apa rasa perbezaan lepas minum air ni??….macam yang dia cakap menghilangkan masalah sembelit…
  

Ibu ngan ayah tak adalah masalah sembelit…tapi hari2 tu mesti ada je proses dia…paham2 sendiri lah ya…hihi…kalau yang len2 tu kesan jangka panjang baru kita tau kan?…ibu minum je dengan yakin sebab ubat ni kita kena yakin, baru dia jadik ubat. 

 
kombucheatea
ingat lagi entri ibu yang kat sini Kombucha Teh - Khasiat dan Kebaikan…haaa gi baca balik gih…
yang dalam balang ni ayah simpan lam peti sejuk lama yang dah rosak, jadik tempat simpan barang2 dapur dlm tin pulak skang ni (ada gak guna dia lagi yek)
bila dah siap ayah masuk lam botol n simpan lam fridge yang tak rosak hehehe….minum sejuk2 baru sedap!
ibu tinggal minum je, kalau kita perahkan ngan limau nipis atau kasturi laaaaagggiii sedap!!
jadik tiap2 hari mesti ada stok air tea ni lam fridge ibu….kalau nak bagi anak2 minum pon boleh…
dalam tupperware tu stok kombuchea tea…boleh buat berbalang2 lagi…tapi ada satu balang jek kat umah ni hehe 


 
P/S ku : Pada yang kebetulan ada cendawan mekah ni cubalah buat. Sama2 kita rasa khasiatnya…. 






kalau suka LIKE k... :D

4 cuties - nak komen? KELIK SINI pon boleh!!:

Mak Lagenda berkata... Reply To This Comment

Wahhh..kalo ada yg tukang buat, musti lah laaaaaaju jerk mak tukang minum. Hahaha..

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@Mak Lagenda ngeh3!!! kan mak kan??...hahaha

anisalya berkata... Reply To This Comment

nampak macam sedap je. bak mai secawan. hehehe...

Shiela Latif berkata... Reply To This Comment

@anisalya hehehe...meh arrr...jgn kata secawan...2 3 cawan pon boleh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...