9 jenis syaitan = ...................... 17




بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ





Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan:



1. Zalituun
Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A'awan
Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/ kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf
Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras).

5. Murrah
Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam
keseronokan dan glamour etc.

6. Masuud
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...)
Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-b erai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbang an menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. Walahaan
Menimbul kan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.

9. Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari










P/S ku : Sharing is caring :)






kalau suka LIKE k... :D

Lappy Rosak ;( 12



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Salam petang semua....adoiyaii, mengaduh dulu. Laptop ibu rosak lah...ni pun curi2 bukak yang sepatutnya ibu takleh bukak sebab bila bukak jugak dia akan Off sendiri. Huaaaaaa.....sedihnyaaaaaaa, nak update blog pun terbantut2. Ni kalau lepas ibu taip sempat publish maknanya selamatlah.


Patutnya Sabtu lepas lagi dah hantar gi betulkan, tapi ayah bz...tgklah minggu ni mesti antar jugak. Ibu nak jugak ayah  gi betulkan kalau tak sunyi lah ibu takleh buat kerja2 edit blog nanti. Gian ibu huaaaa....pada yang datang jengah2 kejap blog ibu ni tq ya...ti ibu dtg balik blog korang mua bila laptop dah ok.


Okeylah...takleh nak update lelama ni...kang Off lagi tak sempat nak publish. Doakan lappy ibu ce ceapt sembuh ek...kipas dalam ni yang rosak. Tah berapa lah yang ayah kena bayar ti...hihihihi



P/S ku : mode sedihhh







kalau suka LIKE k... :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...