macam macam ada 2



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif



Salam semua..lamanya tak apdet rindunyaaaaa kat blog bersawang ni. Sibuk siket asik cucuk sate je sampai nak masak pon tak sempat merangkap tak larat huh. Teruk tuh kan? letih cucuk sate sambil jaga anak3 sape jugak yang suruh sibuk sangat nak buat kerja cucuk sate tuh...sendiri jugak yang sanggup hahaii shila shila..


Tetiba ibu punya perangai malas nak apdet blog muncul balik...aduhhh..dah dtg balik kemalasan diri niiii...malas betul jadinya.Tapi kalau apdet fesbuk ok jer...gambar pon ambik macam biasa tak miss pon. Oklah ibu apdet gambar jer sebagai pengubat penyakit malas ibu nih...kita tengok gambor jek..



Memula gambor makan makan...gambor makanan yg ibu masak...

ayam sambal tumis...lama ibu ngidam nak makan sambal tumis ayam nih...
dalam malas malas tuh ibu bangun buat jugak
tak baik betul penyakit malas nih kan??


asam pedas..ada kepala ikan
baik hati ayah lepaskan hajat ibu nak masak kepala ikan..buat asam pedas
apa lagi..sipa asam pedas ibu tumbuk lak sambal belacan...mantop!


caru goreng kunyit..
feveret nih!! feverettt!!


sambal belacan feveret nih!! feveereeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet.
ahhhhh...makan cecah ngan timun pon dah sedap sangat sangat.
Alhamdulillah!


kupang sambal...ayah yang masak nih...dappp!



ulam n sayor kobis simple...simple se simple simplenya.



ikan masak singgang!
yang ni pon feverettttt makan ngan sambal belacan kat atas tuh tadi...fullamak!
mantop terlajak laris!
licin pinggan walau tambah nasik.



ikan sambal tumis..
ni ibu masak buat lauk lawan ngan nasik lemak..
bertambah makan nasik lemak bila ada lauk nih..
ikan kecik kecik tuh sedap masak sambal tumis nih
laku tak mudah basi
sampai besok pon elok lagi.
makan ngan nasik panas pon dah cukup satu lauk nih.
takyah pikir2 lauk lain hehehe.



buat ayam golek ayam panggang...
teringin nak makan ayam panggang seketui nih..
sekali hadap jek dlm dulang tuh kan
semua pakat duk keliling men cubit cubit..
ermmm...


hasilnya setelah dipanggang lebih kurang sejam..
Alhamdulillah..buat sendiri lebih puas hati...
masih terasa katt anak tekak nih keenakkan ayam panggang hangus nih!!
hehehehe


kek besday Adam yang ke 5 tahun
tahun ni tak sambut ngan sepupu sepapat dia
kami sambut anak beranak jek kat rumah
sebab ibu tak larat nak masak masak n kemas kemas lepas tu



hihihi tahun ni ibu ngelat siket ye adam?
yang penting ibu ayah ada sambut n beli kek untuk adam
n selamat hari lahir buat Muhammad Adam Danish
kami sayang adam..moga menjadi anak yang soleh, bijaksana,
dan semoga dipermudahkan perjalanan hidup adam moga diredhai Allah SWT.
kami saaaaayang adam!!


tengoklah anak dara nih..
dalam rumah ngan luar rumah siket tak sama
apa lah tak nak jaga diri nih!!
hew hew hew


walau bagaimanapun ibu sayaaaaang sangat ngan bff ibu nih.
mama love u baby..sebab bff ibu ni rajin tolong kemas rumah
tolong sepah kan rumah pon rajin jugak..
Alhamdulillah..untung ada geng hihihi


Tahniah sayang sayang..
Danial ngan abang sepupunya Fitri
teruskan kecemerlangan walau hari mendatang semakin sukar
danial tempat ke 5 (5A) tahun 1
fitri tempat pertama (5A) tahun 2
sayang semua!



kami datang memberi semangat dan tumpang bahagia!
maju lagi dimasa mendatang aamiin yarabbal alamiin.



kerja kami hujung minggu asik ajak ayah gi jusco window shopping
survey ayah gaji nanti nak beli apa
kah kah kah...asik jalan jalan jek
tulah keje kami
sib baik ayah nak layan kami window shopping...sayang ayah!
jangan lupa ya ayah...apa yang kami dah cop tu ayah ingat ye...
time gaji nanti kita datang lagi kih kih...
yang benarnya kami masing masing suka jalan jalan cuci mata jer
sambil jalan cuci mata..cuci tekak sekali
jalan jalan..minum minum..makan makan..
time ni mmg tak membeli sangat
beli siket siket jek apa yang takder kat rumah
yang kami hajatkan tu tungguuuuuu


P/S : entry terpanjang tahun ini.




kalau suka LIKE k... :D

Teluk Gorek Endau Mersing...bestttttttt. 1




 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam malam semua..haa baru ada kesempatan nak apdet blog. Bz siket le..siket jek malasnya yang banyak. Oklah..malam ni ibu cerita pasal percutian ibu n family ibu yang tak seberapa tu ye. hihihi dah sampai jek kat sana hilang minat nak ambik gambor...sibukkk sangat nak menikmati laut gamaknya.


Maklumlah duduk mmg dekat ngan laut..tapi laut yang tak boleh nak mandi...takder ombak dipersisiran pantai gitew..takder feel sangat. Ni bila sampai jek kat resort teluk Gorek..hah! malas nak pegang henpon. pulak kat area teluk gorek tu takder line langsung. nak call pon susah..makin menyampah lah ibu nak pegang henpon...tu yang gambar tak berapa nak ada kat sana..


Gambar apa adanya lah..syukur ada henpon ayah...ayah tu sayang no ngan henpon dia...tu yang jadik penyelamat. Adalah jugak gambar2 yang boleh diabadikan tuk dibuat kenangan. Walau ahli keluarga ramai yang tak dapat join..tapi apa yang ada tu pon dah cukup meriah jugak..syukur. Setiap keluarga ada masalah nya masing masing. siapa yang boleh join n tak tak boleh join tu kita redha...tak mau paksa2 okey...hehehe


Okeylah jom kita layan gambar gambar nya...



hati atak sinang...mau jalan jalan...jom kita ke teluk gorek!!!



okey..baru sampai...kita terus plesing depan pantai
ibu tak mandi pun dari mula datang sampai nak balik..
tak bawak seluar yang sesuaaiiiii
hahahha
takpelah ayah ada layan anak3 mandi manda
seronok anak3 mandi..berendam jerrr



haa...ni pertama kali ameera dapat main pasir pantai...
walaupun umur dah 2 tahun lebih
kesiannn anak ibu takder peluang mandi manda kat pantai sebelum ni
nak buat macam mana salah pantai kita pergi hari tu nak
haaa kali nih ibu bawak ameera main tepi pantai yang boleh mandi punya
bagus teluk gorek ni...teluk kan..jadik takdelah ombak kuat melambung2 tu
sesuaiii sangat tuk keluarga yang ada anak3 kecik tuk mandi manda
ibu bapa kurang siket risaunya...
musim hujan pun masih boleh mandi lagi Alhamdulillah..hujan lebat tu cuma sekejap jek... :)



ni dah start bbq dah...diorang sampai semua dah rehat2...dah tidor sat..
pastu dah hujan lebat...hujan berenti terus turun mandi laut...
dah mandi naik pon lapoooo
apa lagi...terus hidup bara api
kita bakooo kita bakooo...




Abang ijoiii dan ameera..
kesian abang ijoii ni..asik kerjaaa jek
kali nih dapat jugak dia join jalan jalan
sebelum ni tak dapat join...syukur bila happy...kesiannn abang ijoiii
hehehe


Masa kami datang ni chalet teluk goorek ni penuh dengan customernya
bilik semua penuh..nasib baik masa adik ibu booked tu masih ada bilik yang kosong
kami booked 4 bilik..tapi tulah..kalau 5 bilik baru sesuai..
next time kami plan lagi..kali ni nak booked homestay pulak
kat tanjung leman
dekat dekat jek kami ni bercuti tak keluar dari Johor pon
sebab senang nak pergi..dekat kan...
kat johor pon apa kurangnya dengan tempat percutian yang menarik
lebih menarik, jimat n puas hati kami hehehe



ni lah buah hati cinta hati saya..
makan bang makan...hahahaha



tengoklah budak2 ni main pasir tak kira siang ke malam
dah mandi tu pon main lagik
dah lah ibu bawak baju tidor tak banyak..
dia lak boleh main main pasir banyak kali
letih mak nakkkk
tapi takpelah..yang penting anak3 happy dapat main tepi pantai
ibu pon happy dapat dengar deru ombak menyisir pantai
alamakkkk madah helah betul ibu
aahhhhh...



air asam ngan sambal kicap nih buat cicah ikan siakap bakar
tapi tulah kan...tak pegang henpon 24 jam
jadik gambar ikan ngan sotong bakar takder..hihihi
tomyam yang sarat dengan sayur sayurannya...
kalau ikut ibu nak buat mee vietnam ibu yang femes tuh..
tapi tulah ayah ni hah
buat spoil jek tak nak menu tuh..ibu terpaksa tukar  ke tomyam
padahal adik beradik ibu semua sukaaaaaa sangat makan mee ibu tuh
huh! lenkali tak nak dengar cakap ayah...huh!!



malam tu sate pon ada haaa maklumlah tokey sate pon ada kaannn
hehehe
rupanyya mmg tak berapa nak menarik ye...
yang tukang bakooo tu kejenya dah bako bako men masuk jek dlm bekas tu hah
tak seni langsung...letaklah elok siket hehehe
semuanya sedap2 belaka..siapa yang perap kan? hahaha
tak membazir..makanan tak der yang terbuang
kami makan dengan hemahnya...Alhamdulillah



yang ni dah check out dari chalet..
ni kat pantai air papan..pantai ni ganas siket ombaknya
kat sini pon kami bentang tikor n makan lagi makanan yang dah dibakor paginya tu
sebelum check out
tu yang tak membazir..dah duduk sini makan sampai habis
yang sejuk pon rasa enak hahaha
tulah penangan duk makan bentang tikor tepi pantai...memang best!!



last view kat air papan...takder sorang pon turun mandi..
masing2 malas nak salin baju hahaha


itu jelah cerita percutian family kami...apa adanya sahaja. tapi kami happy sangat, tak boleh lupa n next time nak buat lagi..kali ni nak buat game pulak...baru syok...kalau buat game game simple2 jek...tapi best. biar kecoh jadiknya..belum apa apa ibu dah berangan dulu.. :)



oh. sempena Deepavali nih ibu nak ucapkan happy deepavali bagi mereka yang menyambut perayaan deepavali. cantik kan?? apa ni anma ibu lupa..tau tapi ibu lupa...1st time ibu tengok live nih...beras berwarna...mmg cantik n kreatif :) masa nii ibu jalan jalan kat aeon jusco kulaijaya. saja cuci mata..masa ni sale gila gila..sakit mata ibu dapat tengok jek huahuahua...lom gaji kata ayah..kena tunguuuu huhuhu..ada rezeki adalah tu nanti barang yang ibu aim tu..mintak ada lah yang sudi nak belanja ibu.. ;p


P/S : okeylah...panjang dah ni..ada jek cerita lain ibu nak apdet..tapi cerita niih dah cukup panjang..pening lak yang baca tu nanti cam tak masuk jek ceritanya kan ahahah









kalau suka LIKE k... :D

Perap memerap.... 1



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam malam semua..malam ni rajin apdet, sambil tengok TV..syok pulak. Sebenarnya ibu ni keletihan..hari ni kerja lebih siket..perap memerap bahan tuk BBQ nanti kat Teluk Gorek. Tak sabar ibu sebenarnya nak cuti cuti kat Gorek Bay-Endau Mersing ni..


Kali ni pergi ngan family...tu yang seronok sangat, belum pergi dah seronok jangan nak seronok sangat. huhu perginya besok, tu yang tadi ibu dah sibuk sibuk kat dapur ha sensorang buat kerja...sedih ibu huhuhu..jadik sapa yang makan tuh kalau ada kurang tuh mintak maaf lah


Jangan komplen eh? penat tahu?...makan jek jangan banyak bunyi hihi


dalam sibuk sibuk nak sediakan bahan BBQ tu kenalah masak jugak
kang kesian anak3 n bapaknya nak makan kang takde benda nak makan
masak jugak satu lauk ni..ngan ikan goreng
seddap jugak tewww :)



Udang/prawn...
bahan perap ni ibu main hentam jek..
boleh lah tu..



Lamb Chop...
nipis jek chop nya ha...oklah tu
Syukur ada..buat lengkap rasa
huhu



sotong/squid...
sotong ni bakar gitu jer pon sedap kan?? sama gak ngan udang..
tapi tulah special kan..ngan keluarga
tu semangat nya lebih lagi hihi




ayam....
ermmm kali nih semua bahan perap ibu nampak kekuning kuningan kehijau hijauan
sebab ibu masukkan kaun ketumbar sekali dalam blander
saja nak cuba apa beza rasa kelainannya kan??
selalu tengok kat Food Channel macam tu
nak jugak cuba hihi


P/S : Oklah...lenkali ibu apdet cerita holiday kami pulak ye...semoga semuanya berjalan dengan lancar dan selamat. Aamiin.





kalau suka LIKE k... :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...