Menu menu menuuuu.......




بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
✿ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ✿


Hai hai haiiiiii....haaa...malam ni nak udate pasal menu pulak..masuk blog mama nafira dia upload resipi nasi beriani laaaa..alaaa ibu ni tak pandai masak nasi beriani..rasa macam susah sangat nak buat. Tapi sib baik mama ada bagi resipi, bila ada masa n tenaga bolehlah ibu cuba resipi mama nafira ye...


Macam biasa, tiap tiap hari skang ni mood ibu nak memasak ada..tak taulah nape skang ni rajin siket nak masak. Kalau sebelum ni malasnya yang amat...tapi masaklah juga, takdelah langsung tak memasak ye hihi..cuma kali ni rajin nak masak hari hari. Rajin jugak nak gi pasar pilih pilih ikan..konon konon suri rumahtangga berjayalah ni..


Tapi kan...ibu mana reti sangat gi pasar pilih ikan pastu balik umah masak...hahaha. Kebiasaanya lauk pauk ayah akan beli kat pasar borong beli lauk untuk stock seminggu punya. Murah kaaannnnn?? tu pasal ibu ni kadang malas nak masak..sebab feeling ngan lauk tu tak sampai kaaannnn?? ce kalau lauk tu ibu yang pilih sendiri..pastu segar segar pilih tu balik terus masak..baru feeling tu sampeeee hahahaha


Macam macam alasan kan?? padahal kalau nak masak tu lauk ada jer..cuma nak tunggu lembik tu yang malasnyaaa ya ampunnnn..kalau dah duduk dalam esbok mesti keras kejung nya makan masa nak lembik...macam macam alasan...macam macam alasaaaaaaannnnnn...



haaa yang ni kobis goreng.....sedap ni hehehe


okeh..yang ni memang saja saja ibu besorkan gambor dia
yang ni memang feveret ayah....otomatik skang dah jadik feveret ibu...
ibu kalau nak suh ayah balik keje cepat cepat..ibu buatlah menu ni
pastu dah siap jek ibu susun cantek cantek..ibu send gambor kat dia..
jadik dengan harapan hari itu ayah akan balik kerja lebih awal..



yang ni pulak sotong goreng kunyit tumis bawang putih bawang merah cili daun limau tomato pastu ibu curah siket air n tepung jagung sos tiram garam...sebelum tu sotong perap ngan bawang putih garam kunyit...
jangan marah resipi cenggini...ibu men hentam jek menu ni tapi ayah suka jugak
lagi lagi sotong ni feveret ayah...ibu pon suka jugak menu ni...cuma kadang kadang tu minyak dia cam terover dos plak kan?? kan??...lenkali nak kena kontrol minyak nih...takleh jadik...hehehe
hujung hujung nama menu ni tak tau ibu nak letak nama apa..ahhh..makan jelaahhh



yang ni udang masak lemak cili padi..
haaaa..betul ke namanya ni??
ahhh makan jelaaahhhhhhh



yang ni air asam buat cecah cecah ngan dagingg bakar...
tapi daging bakar tak ambik pulak gambarnya...
aaahhhhhhh cecah jelaaahhhhhhh



okeyyy menu ni memang tak habis habis ye puan puannnn...
seminggu ada 2 ke 3 kali ibu masak ikan sambal tumis ni
menu ni satu family feveret ye puan puan...
dari ibu bawak ke ayah bawak ke danial adam dan yang terbaru Ameera
haaaa jangan tak caye..Ameera yang baru 1 tahun 8 bulan tu dah nak makan ikan pedas nih
tapi berselang seli ngan air la...pedas pedas pun dia nak makan...tak bagi menangis pulak
aaaahhhhhh...bagi jelaaaahhhhh



yang ni pon sama..nampak cam kuat sangat kolestrolnya ni hahahaha
masa curah minyak nak tumis tu ibu rasa tak banyak tau..tapi bila dah jadik sup nya ni nampak banyak sangat lah pulak minyaknya...naik seram ibu nak makan...tapi itu cuma perasaan ibu sahaja...
hihihi...ni sup ayam...belen belen ayam tak tau nak masak apa ibu buat sup je..macam biasa..pastu ada lebih lebih sayuran cendawan pon ibu masukkan jer dlm sup ni...



haaaaaaa yang ni pulak menu #sebulansekalibilamalasmemasak
menu ini jangan nampak kat anak3..sapan...sebab tu sebulan sekali jek ibu buat..takleh selalu
sebab tak berapa nak sihat kan menda ni??...jaga jugak kesihatan keluarga ibu ni..
kalau selalu makan kan tak elok kan?? kann??...hihihi
ahhhhhhhh...sebulan sekali jelaaaaaaahhhhh


Haaaaa tulah dia antara menu menu yang sempat ibu snap setelah ibu memasak...yang tak sempat snap tu tak masuk dlm blog ni la....ni antara menu 2 ke 3 hari kami sekeluarga...Syukur kepadaNYA. kenyang sudah Alhamdulillah. Apa jugak rezeki yang ibu sekeluarga dapat kami bersyukur. :)


P/S : ni lauk dah habis ni...kira besok ada can lah ibu gi pasar pilih lauk segar sendiri..hihihihi




kalau suka LIKE k... :D

6 cuties - nak komen? KELIK SINI pon boleh!!:

Fhatin Amelia berkata... Reply To This Comment

wah laparla tengok :'( nampak sedap

Zasillah Ariffin berkata... Reply To This Comment

@Fhatin Amelia sendiri makan rasa sedap dik hehe :) tq :)

Nafira usof berkata... Reply To This Comment

Salam Ibu.
Dah lama eh ibu jadik suri rumah sepenuh masa?? bestnyeeeee. teringin nak jadik suri rumah jugak.. hehehe.

Waaahhh.. rajin ibu masak yer.
ye lah kan~ dh jadik suri rumah harus lah rajinkan diri masak kan~

Pandai ibu pancing suami ibu balik awal yer.. hahaha.. tapi kan Ibu.. itu menu ape yer?? sambal belacan ke ape?? hehehe.

sotong ngan udang tu pon feberet zura.. bestnye kalo dapat rasa menu ibu tuh. hehehe.

Air asam??
selalu Mama buat ikan bakar jer.. daging bakar x pernah cuba lagi.. hehehe.

Amboiiii.. kemain banyak ikan masak sambal tuh yer.. nampak sangat memang feberet sekeluarga. si kecik pon tahan pedas jugak yer~ bagus2.. senang ibu dia nak masak.

cendawan dlm sup ayam tuh sangatlah menggiurkan~ rasa nak makan sup cendawan tetiba.. hehehe

Zasillah Ariffin berkata... Reply To This Comment

@Nafira usof salam mama..
lama dah ibu jadik suri rumah. dari mula ada blog lagi..mmg best jadik suri rumahtangga sepenuh masa. tapi kalau dah biasa kerja n happy2 kat tempat kerja tu kena pikir jugak..takut rindu pulak ngan kerja..:)

rajin masak?? oh ibu ni kira malas memasak sebenarnya...baru ni kena tinggal ngan ayah 10 hari tu yang baru ada mood rajin siket nak masak...tapi tak le rajin sangat...jujur ni kutuk diri sendiri hehe

pandai jugak memancing suami balik awal...sebab suami ibu itu kuat kerja..jarang balik awal..boleh kira sebulan adalah 2 ke 3 kali..tu yg buat macam macam...yang atas tu lupa letak menu yel? huahua....ulam tomato mentah..sambal belacan, ibu goreng dulu cili ngan belacan pastu baru tumbuk tu yang nampak macam berminyak siket...tapi ibu goreng guna bekas minyak yang dah goreng ikan kering tu...sedap. cubalah zura...terangkat kening time makan tu :)

sotong ngan udang tu feveret ayah...macam mana nak bagi zura rasa ek? hehe..nak bagi resipi resipi biasa biasa je..huhu

ha ah..menu orang utara...cuba cuba jer...ayah suka makan. next time ibu kena buat lagi la nampaknya daging bakar ngan air asam ni...sebab ayah dah berkenan. huahua

seminggu mesti ada..uh ni ikut selera ibu nak masak..yg lain lain mesti makan. hihi

kena cariklah tu zura...elakkan kempunan. hihi

panjang berjela komen nih seronok ibu baca...yang membalas ni pon dah boleh jadi satu entry..sib baik tak up entry "jawab komen mama nafira" kikiki

Destur Amd. Kep berkata... Reply To This Comment

boleh itu dikirim ke indonesia ^_^

Zasillah Ariffin berkata... Reply To This Comment

@Destur Amd. Kep alamak..jauhnya tu ke Indonesia...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...