1st time jejak kaki ke pesta layang layang Pasir Gudang... 4



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
✿ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ✿


Salam semua...aiiii...minggu ni ibu ngan anak3 happy siket la sebab ayah sudi bawak kitorang jalan jalan gi tengok apa yang ada kat pesta layang layang Pasir Gudang. Seronoknya melayan anak3kat sini. Punyalah ramai orang kat sini...

Bila  punyalah ramai orang kat sini, mestilah susah nak parking kjat sini pulak kan? kan? tapi sib baik ada jumpa n dapat parking yang dekat dekat jek kat situ. Yang paling best sekali sampai parking kat atas pembahagi jalan pon ada....hok aloh? boleh jugak gitu? hahaha...kelako lak ibu tengok...


haaa terkejut mak ni ha sampai sampai carik parking rupanya sampai gini sekali org parking kereta...
maklumlah 1st time sampai...hihihi
org lain dah tak heran..ibu jek yang jakun...kesian ibu hihihi


ok...ameera gi taman menan pakai baju ni...gi pesta layang layang pon pakai baju ni..
bukannya apa...baju ni tak panas kat tgh panas yang terik ni...hihihi
ibu recycle jek baju ni banyak kali...
nanti kita pow ayah beli baju baru tuk ameera ye...shian anak dara ibu ni..



masa ni ada orang usha usha ameera...tgk tgk...malu la ameera...ermmm


ok...adam kenan yang kaler kuning ni ibu...



pose siket...



seronoknya adam...biarkan abang nenial tak nak layang layang...
org gi pesta layang layang beli la layang layang..
dia lak sibuk nak beli B Daman jugak...
org dah tak men la B Daman...hihihi



Yes!! TQ ibu n ayah...
boleh kita men kat taman menan tiap petang kan?? hihihi
murah jer ni RM10...ada yang mahal..tapi tuk adam takyah mahal mahal...


dah ke belom snap nih?? hai lah suami...



pis yo....erm lapo balik. nak makan.



dah ayah....jom kita cari makan makan. nak makan. 


ok sebelum balik jom ambik gambor pis yo!!


Itulah dia kenangan ibu ngan anak3 ngan ayah kat pesta layang layang ni. Lenkali boleh ajak lagi...InshaaALLAH panjang umur murah rezeki sampai kita ye sayang3...


P/S : lama rasanya tak update cerita jalan jalan dalam blog ni. 







kalau suka LIKE k... :D

Saja jalan jalan petang gi taman menan tepi laut.... 10





بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
✿ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ✿




Salam malam semua...yeayyy ada masa nak update blog malam ni sambil tunggu ayah balik dari kerja. Hari hari tunggu ayah balik ker..lambat. Tapi takpelah...skang ni ibu dah tak boring sangat tunggu ayah balik...dah boleh mengular sendiri ngan anak3, petang petang boleh bawak anak3 jalan gi taman kat tepi laut tu..


Hihihi orang baru dapat kaki jadik rajin lah siket huahua...lama siket nanti tengok cemana, rajin ke tidak melayan kerenah anak3...okeylah...jom layan gambar ibu ngan anak3 kat taman petang tadi. Seronok ibu tengok anak3 ibu gembira main kat taman tadi...



muehehehehe...yang ni bukan nak gi taman...yang ni nak gi umah orang kawin
saja saja nak tepek..#selfielipsetikmerahkahtenyeee


barusampai..panas badan dulu...yeehaaakkkk!



i laik dengan kecanggihan magik 360 nih...HDR...mantap gambarnya..
i laikkk...


bila nak berenti main tu..lama gak nunggu...pi main benda len pulakkk...



ameera nak usha usha jap ibu...
adalah..
kejap jek eh?..
hihihi....



HDR 360...mantap...sapa tak suka guna rugi...
ekekeke...jangan marah...



laut nun terbentang luas...
ameera suka suasana macam ni ibu...
tolonglah ameera...bawaklah ameera jalan jalan petang cenggini...
hari hari...

ehehehehe...



jom kita balik ye sayang3.....
kita tinggalkan tapak kita kat sini.....
besok besok datang lagi...
ni beteri kemera dah habis...takat ni jer gambar yang sempat ibu snap...
tak sempat nak snap gambar laut tu...besok besok eh...



Alhamdulillah syukur nikmat...diberi kesihatan diri tuk ibu menjaga anak3 ibu ni. Semoga Allah SWT sentiasa memberi kesihatan dan kerberkatan kehidupan di dunia dan akhirat tuk ibu sekeluarga. Ibu hargai sangat sangat kesihatan yang Allah SWT bagi buat masa ini. Semooga ianya berpanjangan amin yarabbal alamin.


P/S ibu: Okeylah ayah pon dah sampai...ibu stop dulu...besok besok update lagi.







kalau suka LIKE k... :D

saja saja nak update.... 6



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
✿ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ✿


Salam semua....lama nya ibu tak update blog. Laptop kesayangan pon dah naik berabok gamaknya, gambar dlm blog pon banyak yang takleh view gamaknya. Gamaknya Nape eh? memang gitu ker? kalau lama tak update blog gambar takleh view... ek  eleehhhh...hihihi


Okeylah...barang yang lepas jangan dikenang...kita bukak buku baru..skill menaip pon dah kelaut. kali ni ibu cuba cuba update jugak...lama tak up story. Walaupun dah tak ramai yg masuk blog ibu ni..kikiki


Hari tu ibu ada cuba cuba resipi mudah ni tau, mudah jer nak buatnya ibu gugel jek resipi dia...sekali buat lepas lepas tu ibu repeat lagi. moh tengok menu sedap mudah tu...



Ya Allah..Ya ampunnnn..
sedapnya menu ni..bukan ibu nak ngate ibu masak ni sedap...tapi menu ni yang sedap..
ye? ye?...hihihi
nak resipi ker? nak? okey..ibu bagi resipi sekali k..mana tau ada yang nak cuba cuba..



Vietnamnese Beef Noodle (versi Ibu dah edit siket siket resipinya)

Bahan-bahan

1kg tulang lembu- tambah kiub sup tulang
500 g daging batang pinang- dipotong nipis-nipis
4 inchi halia - ikut kesukaan 
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih 
4 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
2 kuit kayu manis
1 sudu kecil serbuk lada putih
4 sudu besar sos ikan
sedikit garam
sedikit gula
10 cawan air - ikut kesesuaian rasa

bahan-bahan lain
banh pho atau bihun yang 3 mm lebarnya- di rendam dan direbus ingat jangat rebus keterlaluan takut lembik.
daun sup
taugeh
limau nipis atau lemon
sambal kicap atau lebih sedap sambal hijau untuk rasa pedas- optional

* tambahkan sawi celur sedikit dan kucai yang dicelur....


Cara-cara
1. Rebus tulang dan daging yang dipotong nipis sekejap untuk membuang keledak-keledak daging. Biasanya bila kita rebus daging ada timbul buih2 dagingkan jadi untuk membuang buih tu rebus sekejap daging dan tulang itu. jangan lama dalam 2 minit sahaja.
2. Basuh daging dan tulang tadi dan buang air yang direbus tadi.
3. Masukkan air dan daging serta tulang untuk membuat kuah dan bila sudah nmpak empuk perlahankan api dan buang keledak2 jika masih ada.
4. Dalam periuk yang berasingan tumis halia, bawang, bunga cengkih, bunga lawang dan kayu manis. sehingga naik bau. Setelah itu masukkan kedalam periuk rebusan daging dan tulang tadi bersama serbuk lada putih..serta kiub tulang jika suka. rebus sehingga daging betul-betul empuk Lebih kurang 40 minit - 1 jam mengikut daging masing2. Setelah itu keluarkan daging dan masukkan sos ikan, garam, gula.
5. Daging yang dikeluarkan dibiarkan tos dan akan bertukar warna sedikit.
6. masak lagi kuah hingga mesra dan ita masukkan sedikit jus lemon 2 sudu dan boleh la ditutup apinya.
7. Didalam mangkuk yang untuk menghidang masukkan bihun tadi, masukkan kuahnya,daging yang diasingkan tadi, taugeh celur, limau, sayuran kegemaran dan tabur daun sup. Boleh dimakan bersama cili jika inginkan pedas.
P/S : resipi yang ni ibu tak ingat kat link mana ibu ambik...mintak maaf la pada owner resipi...bukan tak nak letak link tapi memang tak jumpa lagi link blognya. Sebab masa tu ibu view banyak blog tuk cari resipi ni. Mintak hala lah ye...resipi pon ibu ada ubah siket siket ikut selera ibu. Huhuhuu

Resipi sambal hijau..gi link bwah ni k. Sedap lawan ngan kuah sup ni. Resipi sambal ijo no pon yang terbaik sekali...kena kena ngan selera ibu tekak melayu ni ha..hihihi

http://www.delimazamrud.my/2013/02/sambal-hijau.html?m=1




yang ni saja saja nak tepek...sajaaa...#selfieciummontotbushuk...hihihi
anak dara ibu nie kalau duduk dalam kereta tak reti reti duk diam..nilah aksi dia
ibu kena layan, kalau tak layan dia tak puas hati..
kalau dia tak puas hati dia menangis..
kalau dia menangis tu tandanya dia nak nenen...
jadik sebaik mungkin ibu tak nak bagi dia nangis...
sebab dia nenen tak kira kira masa...dia tak nangis pon dia nak nenen..
jadik bila waktu rehatnya? haaaaa....


nah...ni gambar bujang bujang yang terbaru...
sibuk nak jugak...ibu tepek jugak tuk tatapan kawan kawan blog ibu..


ok..tu jelah nak update..lenkali ibu sambung lagi. bila ada masa hihi


P/S ku : ni nak cuba cuba edit blog kawan ibu ni..lama dah tak edit blog..tah boleh lagi ke tidak, skill pon lama dah kelaut. tapi nak jugak cuba dulu..kalau jadik tu jadiklah. kalau tak jadik nak buat caner...yang simple simple jelah jawabnya. hihihi






kalau suka LIKE k... :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...