Letih yang berbaloi 2



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam malam semua...pagi buta dah..masih belum tido tido lagi ibu ni sebab takleh tido. Penat sangat cucuk sate sampai takleh tido. Dok belek belek lappy tengok FB, tengok blog pastu mata takleh tido. Kira kira kalau ikutkan penat ni patutnya mmg penat sangat sangat. Tahap kalau sorong bantal terus tido jek..tapi ianya tidak berlaku..muahahaha


Okeylah,, saja nak apdet..apdet sebab ada aplod gambar baru lam FB. Bila ada gambar ada lah bahan ceritanya. Blog ibu ni dari mula mula aktif dulu mmg mesti ada gambar. Ibu suka apdet entry bergambar. Rasa seronok baca pastu ada gambar..lagi lagi skang ni apdet pasal makan makan, lauk pauk..hehehe



Ni sate yang baru ibu cucuk tadi...banyak giler
hehehe syukur ibu makin hari makin bertambah rezeki
makin hari makin banyak sate yang dicucuk
banyak cucuk sate he he he
Tetiba ibu nak share tips, bila kita rajin solat Dhuha memang
nampak perbezaan rezekinya
yang DIA nak bagi..InShaaAllah ibu yakin sangat
dan ibu sayang nak tinggal kan solat sunat tu sekarang
sebab ibu sendiri nampak bezanya bila ibu amalkan dan tak mengamalkan
nasihat ibu, kita berniaga ker..kita bekerja makan gaji ker
cuba cubalah kita rajinkan diri solat Dhuha hari hari
InShaaAllah tuhan bagi rezeki pada kita dengan murah hati. Aamiin.



Mee racun!!
Alhamdulillah dapat makan asa gi Batu Pahat ritu..
yang ni ibu bagi 3 bintang..
ibu pernah makan Mee Racun 8 bintang punya..
tapi ibu tak tahu kat mana lokasi kedai mee racun 8 bintang ni
hehehe
tapi syukur jugak Alhamdulilah dapat lepas gian nak makan
mee racun Batu Pahat.. :)



Yang ni menu biasa biasa ibu
entry lepas baru jek aplod
yang ni hasilnya setelah di mangkok kan
hahaha
selamanya feveret..rasa besok nak buat lagi la
sebelum cucuk sate boleh buat ni
anak3 nak makan..kesian anak makan memilih ni
berlapo la gamaknya dema kalau makan tak kena selera...sedehhhh



Daging Black Pepper Kawww kawwww rasa diaa
yang ni ayah yang masak
mmg mantop
makan ngan nasik panas panas..
TQ ayah..
Ibu saaaayang ayah!! (noktah)
cewaahhh mengado..hahaha



Okeylah tawan tawan ibu,
Hameeyyaaa nak beradu ni
ibu cebok apdet blok
Hameyyaaa boshan tunggu ibu..
dah dah lah tu ibu ashik apdet blok pagi pagi nih..
jom tido ngan Hameyyaaa
gudnaiitttttt

P/S : hehehe...abang dia punya topeng pon dia sibuk nak bedal..mengalaahhh jek abang2 dia ngan dia sorang ni..dialah anak dara sorang, manja lak tuh..tak boleh kena kacau..kalau gaduh dia jek yang menang..org lain kena mengalah jer...Hameyyaa Hameyya..penat ibu.. :)




kalau suka LIKE k... :D

Jalan jalan makan makan 0



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Selamat pagi semuaaa...ha ni awatnya asik apdet blog belah pagi pagi buta pon ibu tak tau...agaknya sebab siang tu ibu sibuk kan skang ni hehe...saja je nak apdet menu menu makan makan. Takder apa pon sangat, koleksi menu kena apdet selalu walau masaknya taklah selalu huhu...


Apa menu kita ye??


Eh. tapi sebenar nya bukan nak cerita pasal menu jek kih kih
rupanya ada gambor masa ibu ayah n anak3 gi jalan jalan melaka haritu
takderlah berjalan sangat, saja stay sana semalam n pusing2 jek
tak plan pon..malam borak2, besok pagi packing2...zasss kita gi melaka
hehehe...seronok lah anak3 dapat kezutannn!!
kuat tak karen dia??
hahahah


dah sampai terus kita check in..hotel murah2 jerrr
jadiklah ada tempat nak tidoo
tapi kat melaka mmg banyak hotel murah gini tapi still selesa kan?
yang ini kira ok la dari takde
pernah ibu ayah n anak3 pergi melaka tak plan...
hari cuti pulak tu..sampai2 jer hotel melambak2 semua nya fully booked..
pengsan!!...sampai pusiang pusing pastu balik
sampai rumah pengsan!
hahaha pengajaran tu namanya...jangan nak gamble shangat. kan dah penat.



Dah puas pusing Melaka siang tu kat Dtaran Pahlawan..
malam kami carik makan kat Medan selera Parameswara Umbai..
Restoran terapung katanya...
oklah kat sini menu ibu ayah order tak banyak..
makan pon murah jer tak lah mahal mana
tak macam kat senibong JB
adohmak...kat sini ibu makan ok n munasabah harganya


Ini jer yang ayah order tapi kenyangnya...
ada satu sayor kailan ikan masin...
sedap...tang kupang masak sambal tu buat ibu teringin nnak masak sendiri
nantilah ada masa ibu nak masak kupang masak sambal ni
sedap...asik rebus jek kan..huhu
yang ni kami makan ngan nasik lemak jerr
Danial makan nasi lemak kat sini sampai 3 bungkus!!
dahsat betul selera dia kalau lapar
terkejut ibu n ayah
tapi tak per nak makan jelah...yang penting nak makan
kang memalam mintak makan menjajau nak mencarik pulak
Adam ngan Ameera makan main main jer...ibu n ayah makan beria iye
lapo katanya hahaha


balik jer dari melaka ibu potong kek batik yg siap2 ibu buat dari sebelum pegi melaka lagi..
sedang elok sampai rumah sebelum Isya'..ibu dah stenbai depan tv ngan kek batik ni
ibu tak penat sangat time ni sebab ayah yang drive kan hehehe
heaven..kek batik ni buat ibu gian ketagih jer..
buat tak lama habis..skang ni asik nak buat jer...ni rasa besok ibu buat kot..
dah rindu nak makan cokelat manis, anak3 pon suka
tu yang sekejap je habis..
menu burger kat sebelah tu hasil air tangan ayah
ayah mmg suka buat menu gini
kalau ibu menu gini ibu malas..mandangkan ayah rajin biar dia jer yang buat
ibu n anak3 makan jer..baru betol. kan? ;P


haaa yang apam balik ni mmg special!
ayah yang buat...request by ibu!
mmg best sebab tak payah beli2
ayah dah pandai buat hahaha
sedap ibu suka nih!!
TQ suamiku syg... :)




Yang kat atas ni pulak menu biasa yang ibu suka makan
bukan ibu jer..anak3 pun suka, ayah jer yang tak gemar
mee vietnam..mee tak snap pulak
ini versi ibu masak apo yang ado dlm fridge..
kes nak menghabiskan bahan...masak senang...suka makan..
ini lah menunya ha...ibu ingat yang ibu keluarkan ddr peti sejuk tu daging
sekali bila belek2 time nak potong tu rupanya daging paru
aaarrhhh sudahhh...bahan lain semua dah stenbai...sambal pon dah siap tumis..skali bukan daging
tanpa berfikir panjang ibu pon teruskan aje alang2 menyeluk pekasan kan?
dah penat takkan nak berlapo pulak kan?
masak jelah, dan hasilnya waallaaa...sungguh enak
sedap jugak macam biasa
tapi anak3 ibu tak makan lah daging paru ni..
ibu ngan ayah jer makan..
anak3 makan kuah mee n lobak jer..
pon ok..asalkan makan.. :)


Senang cerita, kalau nak masak tu masak..kalau tak nak masak tu jangan masak..kang tak jadik apa pulak huhuhu. Kalau lapo sangat tu gagahkan diri memasak walau sibuk n penat pon masak jerr...simple pon takper..kang ibu tak tahan dengar danial membebel bebel kat telinga ibu nape tak masak? danial lapaaa...adohhh tak tahan ibu..Oklah lenkali sambung lagi...dah pagi buta sangat nih. Besok nak bangun pagi nak start cucuk sate pagi2. Cepat siap cepatlah rehat, Assalamualaikum. :)


P/S : iye iye jer apdet pagi buta...tapi publish maghrib senja...hehehe






kalau suka LIKE k... :D

I Love My JOB!! 4



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam pagi semua.....awal pagi ha ibu menaip nih hihi. Saja tangan gatal nak tekan tekan butang keyboard je, bukan ada apa sangat nak di update pon. Hilang kan bosan tahap kebosanan yang sangat melampau. Dengan tak pakai cermin matanya ni, dengan menaip dalam gelap ni..dah kenapa ek?? memang bosan sangatlah tu..


Ermmm skang ni ibu sibuk sket. Ibu skang ni dah jadik pencucuk sate dan penjual sate. Haa gitewww hehehe...sebenarnya bisnes sate ni Kak Long ibu yang punya dah lama dah dia niaga sate. Terkenal sate kak Long ibu ni. Tak yah susah susah nak jual memang dah ramai pelanggannya..


Skang ni hari hari ibu cucuk sate, ambik upah tu ha bosan bosan goyang kaki takde kerja cari kerja kita cucuk sate dapat gak tambah wet poket sket2. Siket2 pon banyak jugak tu kalau dah sebulan..kira nak beli apa ikut sukati ibulah kan hehehe. Takdelah banyak sangat..oklah buat puas hati ibu sekai sekali belanja tu duit upahnya..nak simpan jugak takleh lah asik nak ingat shopping jer kan? :)


Skang ni macam dah expert sket lah cucuk sate...patut lama dulu ibu dah tolong Kak Long ibu cucuk n jual sate ni..tu lah masa tak banyak jaga anak kecik ni Ameera dah besar banyak masa lak. Tu yang sibuk nak carik duit pulak...dari niat nak tolong2 dia je hari tu eh jadik melekat pulak cucuk sambil ada upah...kalau ibu dapat order dapat komisen lain pulak tau. Banyak tu dapat komisen kalau orang order...Semoga dipermudahkan dan dimurahkan rezeki Kak Long sekali dengan ibu hehe. InshaaAllah aamiin.




Hammmmboiii haaaa...kemain tagline tuh
he he he
iklan tu sekitar tempat tinggal ibu jer...
takleh lah merata Mesia hua hua hua


Satay Ayam Satay daging
satay Kak Long ibu ni memang dah terkenal kat Ayer Baloi, sampailah Pontian
Alhamdulillah rezeki dia..selalu hari perayaan mesti ada jer yang tempah..
skang ni ibu tumpang lah sket2 rezekinya tu huhu Alhamdulillah
cucuk sate dapat upah...dapat order sate pon ada komisen
Alhamdulillah syukur rezeki yg dah dapat tu
lama tau ibu tak kerja perah tenaga dapat duit titik peluh sendiri
masa mengandungkan Adam lagi dah 5 tahun lebih..
ni buat tambah tambah apa yang patut tuk kehendak diri sendiri
bukan ayah tak bagi duit..tapi ibu suka buat kerja.. :)


Okeylah besok besok sambung lagi cerita k...pagi sangat dah ni mengantok bebenauuu pulak...(bajet nulis entry ni macam ada pembaca setia jek gamaknya kih kih kih)


P/S : Next cerita jalan jalan n makan makan pulak k :)





kalau suka LIKE k... :D

Menu malam semalam.. :) 2



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam petang semuaaaa...haaa panas ke?? kat sini cuaca tak panas mendung mendung sejuk jeee...jadi orang kat sini pon cool jek huhuhu. Buat apa nak panas panas kan? rilek je walau ada masalah walau kepala serabut, percaya pada ketentuan NYA. Kalau panas jugak ambik wudhuk semoga tenang hati n kurang panas tu. Dapat mengelakkan kita dari melukai hati orang lain tanpa sebab kan? :)


Okeylah hari ni nak story menu malam tadi yang ibu sempat masak, haaa bukan ibu malas ye tapi semenjak ibu bajet ibu mengandung hari tu, semua perangai buruk ibu masa mengadung otometik keluar...kihkihkih, antaranya malas n malas memasak (ha ini ibu cakap pasal diri sendiri ye...tak der kena mengena dengan orang lain pon)


Sekali bila ibu tau ibu tak mengandung (malu siket) still nak menten sikap pemalas nak masak tuh jugak! uishhh jahatnya ibu ni. huhu sian ayah tapi bukannya apa, ibu nak carik tune masak balik tu ambik masa sket..semalam ibu masak simple jek pon sebab tengok ketam tu yg teringin nak masak.


ha ni lah ketam yang ibu teringin nak makan tu terus ibu masak
ketam bblack pepper..mudah membuatnya, enak memakannya!
gitewww....tapi tak bestlah kualiti gambar ni kan??
selalu gambar makanan ni ibu ambik guna camera henpon samsung SIII 8megapixel tuh ha....
perghhhh!!! superb giler tak yah EDIT EDIT memang cantik menawan giler nak mampos dah!
tapi batt henpon kong lak semalam, takleh nak snap guna camera samsung SIII tuh ha
terpaksalah guna 360 nih ha..tak jugak cantik sangat...tapi adooo! huhuhu
apa apa pon boleh syukur adooo dari takdooo gapo2!


Fuh!!! terangkat meletoppp!! sedap gilerrr!!
memang nak muji ikhlas ni walau sendiri masak kena ngan selera sendiri gini kan?
tapi yang lebih penting selera encik suami pun kena ambik kira jugak..
suka ayah ngan sup daging pedas ibu ni....campak2 siap!!
adooooo lah jugak ha!
kalau camera Samsung SIII 8megapixel tuh, eh 8 ke 13 megapixel ek??
arhhh kesah lah...next time mesti guna camera dari samsung SIII jek..
barulah gempak sket. ek?? adoooo lah jugak dari takdooo.


Yang ini sape sape pon pandai masak ni...simple tapi sebok jugak riak nak tepek kat blog cabok ni ha
ha ha ha...ada kesah? haha
simple tapi sedap lah jugak...makan mesti kena ada lauk sayor sayoran yek baru seimbang gitew..
dulu dulu masa mak kita masak ada lauk sayor atas meja sombong tak nak makan!
penat mak suh kita makan tapi kita taknak makan (kita tu merujuk pada diri saya sendiri ye bukan pada siap siapa) sekarang bila dah jadik mak mak ni baru faham tekak sendiri ni ha
baru tau kenapa nak kena ada lauk sayor atas meja bila masak
dulu lauk sayor resipi hebat orang kampung tradisonal susah susah mak kita buat
kita skang ni tak pandai nak buat, skang ni terkebil2 jik mata bila ngenangkan lauk arwah mak kita dulu
nyesalnya tak makan, kalau sayor pucuk ubi rebus gumpal bulat2 pastu buat cecah ngan kuah kacang kaw kaw
tak tekebel kebel ke jik mata tu, sendiri nak buat nak petik celah mana pucuk ubi tu kalau tinggal kat taman gini, kat pasar sayor lom tentu adooo! ha takdooo tahu?
belum lagi cerita nak buat kuah kacang kaw kaw tu...adehmakkkkkkkkk
menyesal kendian dah tak berguna...jadik skang ni dapat buat sayor simple gini pon nak tepek kat blog.
ha ha ha...syukurlah adoooo. dari takdooo. :p


Peace yo!!
jangan gadoh gadoh...jangan panas panas...ibu kita tak sukaaa tauuuuuu!!
kemain anak dara ni makan ketam black pepper ibu..
tak pedas ke sayang??
menurun betul selera ibu suka makan ketam... :)
sayang Ameera! makanlah sayang :)



Yang ini ibu rembat kat kedai roti dan kek!
buatan orang kita!
jadik tiada ragu ragu disini ya!
Alhamdulillah, support perniagaan orang kita!
dua dua pon sedaaaaappppp! :)


P/S : cerita di atas TIDAK ADA KENA MENGENA DENGAN SESIAPA MELAINKAN TUAN EMPUNYA BLOG SAHAJA. Kalau terasa jugak tak tahulah ibu nak tolong cemana,cuba rawat hati dengan  perkara perkara keagamaan siket. Mungkin itu akan sangat membantu sedagher. InShaaAllah, aamiin yarabbal alamiin.




kalau suka LIKE k... :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...