Taman indah..... 5



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif



Salam semua...haaa rajin lak ibu nak apdet blog kikiki. Bukan apa banyak BE yg masuk rasa rugi pulak. Walaupun yg datang jengah ke blog ibu ni tak ramai mana tapi ibu hargaiiiii sangat sangat. Lebih lebih lagi pada yang tinggal kan komen. Terbaekkkk!!!


Okeh...hari tu ibu balik rumah kampung kejap...rumah allayarhamah/allayarham mak & ayah....ibu dah tak ada orang tua. Skang ni dah jadi anak yatim piatu...tapi rumah kampung tu ka long ibu yang duduk n dia yang jaga rumah kampung tu. Alhamdulillah..kalau luaran tu memang dijaga dengan baik lah.


Bila ada ibu bapa dengan tak ada ni memang rasa banyak bezanya. Tak sama macam dedulu punya feeling nak balik rumah mak ayah. Macam dah taka ada seri lagi...sedihnya tuhan jer yang tahu. Tapi redha dengan ketentuanNYA. Setiap yang hidup pasti merasa akan mati. Al-Fatihah untuk kedua orang tua ibu.


jom ibu bawak melawat kawasan sekeliling rumah kampung tu :)












begitulah pemandangan taman yang indah dirumah kampung ibu
pada org tak taulah tapi pada ibu memang dah win sangat lah nih kan
credit to kak long ibu sebab banyak melabur duk beli bunga orkid
ngan macam macam jenis bunga yang lain..belum masuk bab pasu lagi tuh
sendiri dah minat sendiri lah tanggung ye tak?
hehehe



Tapi dalam banyak banyak pasu...ini yang paling win sekali
.
.
.
.
.
.
.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAA



PS : kasut keje sape lah yang jadik mangsa...asal boleh je...







kalau suka LIKE k... :D

BE baru yang banyak Alahamdulillah :) 2



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam petang semua...lamanya tak apdet! rindu giler!...ni ibu nak apdet pasal BE pulak..asik apdet pasal menu jer kan? terharu ibu ngan Nuffnang nih..walaupun ibu tak rajin apdet blog tapi masih lagi sudi bagi BE menyinggah di blog ibu yang cabuk tu. TQ ya Nuffnang..


Adalah jugak bukan banyak banyak sangat. Tapi pada ibu kiraq dah banyak sangatlah tu Alhamdulillah. Ibu skang ni tak rajin macam dulu dulu. Kalau dulu tu hari hari adaaaa jek ibu apdet blog. Kekakadang satu hari sampai 2 ke 3 entry, masa memula blogging tu kan cam kemaruk sket ahahaha. Skang nih dah malas tak sama macam dedulu. 


ada 4 yang masih on going..



Ps : mekasih nuffnang...InshaaAllah lepas ni apdet blog hehehe





kalau suka LIKE k... :D

Masa gembira bersama sama :) 2



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam petang semua...ada dengar tak lagu k pop kat blog ibu ni? jangan marah ye...ibu bukanlah tak sedar diri dah tetua minat k pop. Bukan ibu minat fanatik ye..ibu TERRsuke dengar 2 lagu ni...TERRR...tak taulah cemana boleh TERRRsuke. Maaf banyak banyak..tapi bila dengar lagu ni cam boleh goyang goyang kepala ibu yang kadang  kadang letih jaga anak3 katt rumah ni...


Ibu cuma minat tengok drama korea je...kalau lagu lagu ni biasa jek tak lah fanatik mana pon...cuma TERRsangkut 2 lagu ni..itu jee...eh dah kenapa ibu kemain lagi duk sibuk nak menerangkan tentang ini semua?? huhuhu...ibu takut ada yang tak senang lak dengar lagu ni bila masuk blog ibu...potong stim jek kan...maaf yeee maaf sangat huhu..


lama tak masuk gambar selfie...hihi
saja ngetest gincu yang ayah belikan ni ha...
warna merah meletop
dia kata ok kita ok je...
pakai je kan...


lagi...sekali sekali melaram gincu merah
memula segan...lama lama biasa dah
selalu gincu warna soft je..
sekali sekali ubah citarasa :)
mekasih lah ayah... :)


lagi...mekasih ayah belikan set shower wangi wangi ni
ibu lama mengidam nak set shower cenggini...
selalu kat blog ni ibu aplod gambar menu jek
kali ni dapat aplod gambar macam ni pulak
tq banyak banyak...
rajin rajin lah outstation ye...
macam best pulak bila ayah rindu duk jauh..
bila balik ibu mintak sesuatu ayah bagi
hehehe...tq ye :)


Yang ni pon ibu dan Ameera Rose nak ucapkan terima kasih banyak banyak kat ayah
sempena ulangtahun perkahwinan yang ke 9 katanya..
TQ ya :)


Itu je nak apdet kali ni...tak tau ibu nak ucapkan terima kasih yang macam mana lagi buat ayah...tahun ni sungguh bermakna sekali. Semoga jodoh kita berkekalan & berbahagia selamanya hendaknya ya ayah? bersama anak3 kita. Ibu tau ayah ni seorang suami dan ayah yang sangat bertimbang rasa & bertanggung jawab. Semoga Allah pelihara ayah, diberikan kesihatan yang baik supaya mampu menjaga kami sedayanya. Aamiin yarabbal alamiin.


P/S : Family 1st!









kalau suka LIKE k... :D

menu menu :) 2



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam petang semua...asik nak cakap dah laaaammmaaaaaa tak apdet blog bersawang cabok nih. kah kah kah...tapi memang lama gila ibu tak jenguk blog ni...banyak sangat cerita yang ibu nak kongsikan tapi dah out to date bahahaha...tapi takpe lah. Ibu tetap nak share jugak...banyak gambar gambar yang ibu nak aplod.


Memula dalam entry ni ibu aplod gambar menu menu yang ibu sempat masak. Ibu ni bukanlah rajin sangat memasak. Boleh kira dengan jari ibu memasak berapa kali dalam seminggu. Tengok pada kesibukkan...kerajinan....ibu ni ada penyakit malas dari zaman anak dara dulu lagi. Tapi syukur takdelah melarat penyakit malas tu sampai tak reti masak. 


Nasib baik dah lama kawin tau jugak nak masak lauk simple simple. Kalau tak memang kesian kat ayah kalau ibu tak tau nak belajar memasak. Baru ni ibu ayah sambut ulangtahun perkahwinan kami yang ke 9 tahun. Ya Allah syukur Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah 9 tahun kami bersama. Eh. tak alih alih masuk cerita anniversary pulak? hahaha...oklah tu boleh selit selit siket...


Jomlah ibu jamu menu yang ibu masak ...sama je dengan menu yang sebelum ni :)


maaf ye...bubur special ni ayah yang masak...hehehe
tu pasal ibu bagi nama bubur special... :)


aishhh...tak boleh rotate pulak gambar nih...makan banyak space
yang ni ibu masak..simple jek menu ni ikan sambal tumis
yang ini dari ayah, anak3, ibu...semua sukakan menu ni
boleh bawak sampai ke besoknya menu ni
makan ngan nasi panas2 pon dah cukup
tak perlu menu lain lagi
kalau rajin ibu masak satu lagi menu...sayur masak air hahaha


yang ni menu feveret....mee dia jek tak sempat nak ambik gambar
mee vitamin ibu panggil...senang nak hingat namanya




yang ni menu 3 sekawan namanya
asam pedas...sambal belacan...telur dadar..
menu macam ni lah yang ayah suka...
kemain bertambah ayah makan ni..


yang ni pulak ibu suh ayah beli burasak...sebab asam pedas ikan parang ni masih banyak lagi
besok pagi ibu buat sarapan..pehhhh macam menu pagi raya lak rasanya
tak pandai buat burasak takper..hari hari ada yang jual
tinggal masak asam pedas ikan parang jek...hehehe



kan...ibu masak lagi menu mee vitamin nih...kan??
tu jek menu yang ibu tau masak hahaha
takdelah menu ni ibu suka makan
tu yang dalam sebulan tu banyak kali ibu masak..
setiap kali buat mesti nak jugak ambik gambarnya...




peh!!.....nampak...ibu masak lagi menu yang sama
hahahaha...lagi lagi asam pedas
dah tak reti nak masak menu lain dah
hahahaha...tapi kali ni banyak pulak lawannya
banyak pulak kawannya..terlebih rajin pulak..
makan jelah kan..yang penting masak.


hehehe...jagung rebus ni ayah yang rebus...nampak gemuk kemain ha
rasanya boleh la...tak lemak tak manis...
tapi sedap gigit sebab gemok gemok kan isisnya huhu


oklah yang ni pulak ibu aplod menu yang kami makan kat kedai
menu biasa biasa jek..takde yang special
maklumlah kita ni duduk kat kampung jek
mana nak jumpa menu yang lain dari yang lain macam kat bandor2 besor2 tu ha
kan kan...jomlah bedal jek..

mee goreng basah + pisang cheese goreng
sedap woooo nyummnyummm




kan...asam pedas lagi...hihihi
makan kedai pon order menda ni jugak
huhuhu
yang ni kat warung klasik pontian
ibu suka warung ni...kopi dia kaw kaw rasanya...


soto + nescaffe kaw
mantap!!
yang ni kat warung masa ibu ayah anak3 gi bercuti ke Melaka
seronok betul masa nih :)


yang ni pon kat Melaka..
cam femer jek asam pedas telur ikan kat Melaka nih..
ibu pon try..1st pergi tak dapat sebab habis..
2nd time pegi sib baik ada...rezeki namanya tu
asam pedas Johor ngan asam pedas Melaka ni tak jauh bezanya..
tapi rasanya masih ada beza..
kalau tekak ibu orang Johor ni tentulah nak menangkan asam pedas Johor kan? huhu


Okeylah...stop sampai sini dulu cerita pasal menu nih..panjang berjela dah nih. Syukur rezekiNYA... :) yang simple tu lah yang sedap kan...lagi lagi ikut tekak orang kampung macam ibu ayah ni :)


P/S : ..............................




kalau suka LIKE k... :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...