menu menu :)



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam petang semua...asik nak cakap dah laaaammmaaaaaa tak apdet blog bersawang cabok nih. kah kah kah...tapi memang lama gila ibu tak jenguk blog ni...banyak sangat cerita yang ibu nak kongsikan tapi dah out to date bahahaha...tapi takpe lah. Ibu tetap nak share jugak...banyak gambar gambar yang ibu nak aplod.


Memula dalam entry ni ibu aplod gambar menu menu yang ibu sempat masak. Ibu ni bukanlah rajin sangat memasak. Boleh kira dengan jari ibu memasak berapa kali dalam seminggu. Tengok pada kesibukkan...kerajinan....ibu ni ada penyakit malas dari zaman anak dara dulu lagi. Tapi syukur takdelah melarat penyakit malas tu sampai tak reti masak. 


Nasib baik dah lama kawin tau jugak nak masak lauk simple simple. Kalau tak memang kesian kat ayah kalau ibu tak tau nak belajar memasak. Baru ni ibu ayah sambut ulangtahun perkahwinan kami yang ke 9 tahun. Ya Allah syukur Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah 9 tahun kami bersama. Eh. tak alih alih masuk cerita anniversary pulak? hahaha...oklah tu boleh selit selit siket...


Jomlah ibu jamu menu yang ibu masak ...sama je dengan menu yang sebelum ni :)


maaf ye...bubur special ni ayah yang masak...hehehe
tu pasal ibu bagi nama bubur special... :)


aishhh...tak boleh rotate pulak gambar nih...makan banyak space
yang ni ibu masak..simple jek menu ni ikan sambal tumis
yang ini dari ayah, anak3, ibu...semua sukakan menu ni
boleh bawak sampai ke besoknya menu ni
makan ngan nasi panas2 pon dah cukup
tak perlu menu lain lagi
kalau rajin ibu masak satu lagi menu...sayur masak air hahaha


yang ni menu feveret....mee dia jek tak sempat nak ambik gambar
mee vitamin ibu panggil...senang nak hingat namanya




yang ni menu 3 sekawan namanya
asam pedas...sambal belacan...telur dadar..
menu macam ni lah yang ayah suka...
kemain bertambah ayah makan ni..


yang ni pulak ibu suh ayah beli burasak...sebab asam pedas ikan parang ni masih banyak lagi
besok pagi ibu buat sarapan..pehhhh macam menu pagi raya lak rasanya
tak pandai buat burasak takper..hari hari ada yang jual
tinggal masak asam pedas ikan parang jek...hehehe



kan...ibu masak lagi menu mee vitamin nih...kan??
tu jek menu yang ibu tau masak hahaha
takdelah menu ni ibu suka makan
tu yang dalam sebulan tu banyak kali ibu masak..
setiap kali buat mesti nak jugak ambik gambarnya...




peh!!.....nampak...ibu masak lagi menu yang sama
hahahaha...lagi lagi asam pedas
dah tak reti nak masak menu lain dah
hahahaha...tapi kali ni banyak pulak lawannya
banyak pulak kawannya..terlebih rajin pulak..
makan jelah kan..yang penting masak.


hehehe...jagung rebus ni ayah yang rebus...nampak gemuk kemain ha
rasanya boleh la...tak lemak tak manis...
tapi sedap gigit sebab gemok gemok kan isisnya huhu


oklah yang ni pulak ibu aplod menu yang kami makan kat kedai
menu biasa biasa jek..takde yang special
maklumlah kita ni duduk kat kampung jek
mana nak jumpa menu yang lain dari yang lain macam kat bandor2 besor2 tu ha
kan kan...jomlah bedal jek..

mee goreng basah + pisang cheese goreng
sedap woooo nyummnyummm




kan...asam pedas lagi...hihihi
makan kedai pon order menda ni jugak
huhuhu
yang ni kat warung klasik pontian
ibu suka warung ni...kopi dia kaw kaw rasanya...


soto + nescaffe kaw
mantap!!
yang ni kat warung masa ibu ayah anak3 gi bercuti ke Melaka
seronok betul masa nih :)


yang ni pon kat Melaka..
cam femer jek asam pedas telur ikan kat Melaka nih..
ibu pon try..1st pergi tak dapat sebab habis..
2nd time pegi sib baik ada...rezeki namanya tu
asam pedas Johor ngan asam pedas Melaka ni tak jauh bezanya..
tapi rasanya masih ada beza..
kalau tekak ibu orang Johor ni tentulah nak menangkan asam pedas Johor kan? huhu


Okeylah...stop sampai sini dulu cerita pasal menu nih..panjang berjela dah nih. Syukur rezekiNYA... :) yang simple tu lah yang sedap kan...lagi lagi ikut tekak orang kampung macam ibu ayah ni :)


P/S : ..............................




kalau suka LIKE k... :D

2 cuties - nak komen? KELIK SINI pon boleh!!:

Najib Ariyan berkata... Reply To This Comment

Salam... walau tak tahan pedas tapi kalau tengu menu yg begitu panjang... sambal dan asam pedas tetap menjadi tarikan mata saya...

Zasillah Ariffin berkata... Reply To This Comment

@Najib Ariyan kan...tekak kita orang Malaysia tak jauh larinya :)
salam kenal :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...