30 dec 2016 ..... 4



 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam semua...lama tak apdet bz...hehe...macam biasa kalau ibu apdet takde lain mesti makan makan kan? tak taulah nak apdet apa...tapi bukanlah ibu ni rajin sangat masak hari hari...jarang jugak, lagi la sekang ni ibu tgh peknen...hahahah malas dia makin menjadik. Teruk jugak ibu nih...huh.


Oklah jom tengok menu ibu yang lama ketinggalan ni...



Asam pedas kedai...hihihi
sekali sekali makan asam pedas org pulak...
lain orang lain rasa..
sedaappp



mee bandung kedai...
yang ni pun beli jugak...ngidam...
biasa jek
tapi ibu makan jek sebab ibu bukannya reti masa mee bandung pon
hahaha



nasi baryani gam....kedai jugak
sedaappppp...



pisang goreng hangus manis....hihihi
bukan hangus sebab lambat angkat ke apa...
sebab pisang ni dah masak sangat...jadik bila digreng tuh
bahagian yang masak sangat tuh jadik camtu,...
tapi itu yang ibu suka....manis cam karamel gitu...
sedap....saja peram pisang masak masak camtu....



ni sarap kat kedai laksa feveret
mmg sedap laksa johor dia...
selain laksa johor, laksa peneng pon ada...sedap
semua pon sedap...



kuew tiaw kerang sedap....kedai jugak hihi
ibu memang pandai aim kedai makan sedap...wakakakaka




adohmakkkkk....sodapnyaaaaaa
roti nan cheese ngan ayam tamdoori...
yang ini mestilah kedai jugak....sedapnyaaaaa
yang ni ibu ngidam jugak...tapi kalau tak ngidam pon ada masa ibu teringin nak makan ni
sebab roti nan cheese dia tuh mmg sedap n tak muak...pizza pon kalah la...
ayam tandoori pulak tak kering n keras...
ayam dia lembut berjus...pastu rasa dia sesuaiiii sangat tak over masam...
nyaammmm...




yang ni ibu masak....menu mee vitamin ayam
kira cam signature dish ibu lah gitu kan....
ada masa mmg ibu teringin nak makan...
ayam boleh....daging pon boleh...
asalnya daging....lagi mantap kalau kuahnya dari stok daging....
memang kena ngan selera ibu n anak3...
inspired by "vietnam beef noodle"
gitewww



sambal pelam ni ayah yang buat
aduihaiiiii menikam kalbu time ibu ngidam ngidam 1st trimester nih
mmg tekak lalu la makan masam masam pedas nih...
kecorrr ar liur ibu kalau tengok gambar nih....



menu tak nak makan nansik...
bubur lawan ngan ikan masak sambal tumis...
errmmmm....takyah lauk lain...
satu jek dah cukup...yg ni masak sendiri...hehehe




yang ni ibu masak...
ikan singgang...lawan ngan sambal belacam ngan ulam...
lawan ngan ikan goreng...tambah sayur goreng....
hmmm hmmmm hmmmm
makan sepinggan nasik penuh pon tak perasan habis...
memang sedap lauk cenggini...
angkat ibu jari.




ibu masak jugak...selain asam pedas...
masak sambal tumis gini mmg feveret ibu n anak3
ayah pon :)



lagi....
kali nih ayam sambal tumis...
biasa kalau masak camni menu tak sampai malam kadang...
ayah pon tak sempat makan...petang dah habis...
ibu tak mampu nak tahan atau nak simpan...
saboooo jelah ayah...
malam makan lain pulak hihihi



okeh....dah panjang sangat nih entri...
lenkali ibu sambung lagi...
ibu belanja sekeping gamabar bahagia ibu ngan anak dara kesayangan ibu...
biasa kalau nak makan nasik minyak orang kawin kami yang paling eksaited...
mmg muka suka makan kat rumah orang kawin...
kah kah kah



P/S : lenkali apdet lagi....jangan jemu tengok menu yang sama jek dlm blog ibu ni ya.... :)





kalau suka LIKE k... :D

Cuci Mata.... 6

 photo bismillah_zpse3a79df3.gif

Salam semua...lama ibu tak apdet...tak bw huhu...tempat ibu sekarang ni hujan renyai renyai, air pasang besar...air laut tu naik siket atas darat tapi kat tepi laut je laa...tak sampai kat kawasan perumahan ibu ni. Setiap tahun mmg air pasang besar ada kat sini.

Time time gini duk rumah, tengok TV..buat keje siket siket...layan gayah rose best lah...kan? hihi...hari ni masak apa? ibu dah lama tak masak...tak taulah nape...adei, ibu kalau ada isi jer akan jadi macam ni...awal awal tu mmg malas masak dia menjadi jadi...lepas tu tak selera sangat nak makan nasik...tang makan lain ok lagi...tang nasik tu ibu makan jugak, tapi tak boleh banyak...nak muntah rasa..

tapi takpelah...ibu tepek jugak menu yang ibu masak sebelum ni...sebelum ibu malas masak tu, rajin jugak ibu masak...kikiki...jom tengok..



ni ibu masak ayam masak thai...asal nampak resipi kat pesbuk jek...
asal nampak cam kacang jek resipi tu...mulalah nak terai...
eemmmmm sedaappp sangat ayam masak thai ni kan?
ayah pun suka makan ayam masak thai ni...
ibu lawankan dengan bubur jer...
mmg naik lah rasa ayam thai ni...
eh! teringat ingat lak hihihi



yang ni ibu terai masak rendang ayam...
raya yang lepas ibu masak sendiri rendang ayam ni kat kampung...
lepas tu teringin...tu yang repeat lagi...
ingat kan susah sangat nak masak rendang rendang ni yek?
tu lah org cakap...cuba dulu baru tau senang ke susah...
tak susah kalau kita NAK buat...
huhuhu



selain menu rendang ayam tu ibu masak lah menu lain...
datang hari rajin...banyak pulak menu ibu...
yang ni jarang jarang berlaku ya...hihihi



lepas tu...dah ada rendang ayam tu tetiba teringn nak makan ngan pulut kuning...
ibu cakap kat ayah...jadik pulut kuning tu ayang yang masak...
haaaa...kerjasama okey...hihihi
walaupun pulut kuning ni terlebih kunyit agaknya...
yang penting ikhlasss...lepas niat nak makan kan?
time ni ibu tak tau lagi ibu ada isi...
jadik apa jugak makanan yang ada ibu selera jer...
makan jer...takder komplen...



Ni menu bila ibu tak ingat?
nampak sup sayur + telur tu?...oily sangat ekk?
hahahaha...tapi tulah menu kegemaran anak3...
kalau ada sup sayur+ telur tu...ibu campurkan ngan nasik panas2...
pastu beratur lah anak3 makan bersuap...
senang...sedap pada diorang...
tambah sedap bila ibu yang suap... :)



asam pedas ikan kitang...
festaim ibu masak ikan kitang ni...
sedap ekk?? seperti yang diperkatakan orang...hihihi
kenyal kenyal daging ikan kitang ni...
kalau masak lama siket pun tak risau ikan ni hancur ke apa?
mmg sesuai sangat masak asam pedas...


sayur kacang buncis + chitake mushroom...
kebabom sedapnya...gayah rose suka sangat...



ayam masak thai lagi...tapi ibu tukat siket resipi tu yang warna tak sama...
tapi rasa dia lebih sedap yang thai hijau tu...yang ni sedap jugak...
lawan ngan sayur kobis cina masak sup + telur....
cam biasa....anak3 suka jer...



asam pedas kepala ikan pulak....
adeiii yang ni feveret ibu ngan ayah...mabeles :)



tambah kan ngan menu ni...adeiiiiii
kena betul rasa dia...
ahhh teringat lak....



ni soto rengit...
time ni ibu dah tak lalu sangat makan nasik...
time ni macam macam dah ibu teringin...
sedap soto ni... :)


ni Laksa Johor....
sedaapppp sangat laksa ni sebab home made...
jiran sebelah rumah buat kenduri...
jadik dapat lah ibu makan laksa Johor sedap ni...
sebab sedap ibu makan guna jari jer...
tu cara makan laksa Johor yang sebenarnya kalau kat sini...
kalau makan kat kedai kita guna gerepu ngan sudu yek...
hihihihi


P/S : Oklah....sampai sini dulu ibu apdet...nanti sambung lah lagi yek... :)



kalau suka LIKE k... :D

Ikut ayah gi dinner... 6

 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam semua....malam ibu apdet hari ni...bosan sambil tunggu ayah balik dari surau ni baik ibu belek blog...kejap lagi kang dah nak masuk isyak...sempat lah nak apdet blog jap...





ni menu bila ibu tak ingat...
tapi rasa dia ibu tetap ingat sampai la ni
kah kah kah
sedap lah konon tuh...hihihi
tapi mmg seap kan sotong masak itam nih...
lagi makan ngan bubur...
fuh! menjilat jari...





ni ibu ngan anak3 ikut ayah gi dinner tempat kerja dia...
diorang buat event kat "Meletop Steamboat" tu jer...
bagus jugak ek...makan lah banyak mana..
jangan malu jangan segan...
sape malu sape segan...
dia lapor...
sekian. 



baru lepas Isyak...ingat sempat apdet...hihihi
oklah...yang ni kan ayah kena paw ngan ibu ngan anak3..
kan kitorang ikut ayah gi dinner kan...dalam dinner company kadang kan ada cabutan bertuah
jadi anak3 nampak hadiah diorang...adam lah paling eksaited sekali nak dapat hadiah konon
setiap kali no dicabut...org ambik hadiah...dia tepuk tangan bukan main lagi gembiranya
dengan harapan no ayah dia akan dicabut jugak
dan dia pun akan naik pentas tuk ambik hadiah...
kesian sangat kat adam...tak kira siapa naik ambik hadia semua dia tepuk tangan
dengan bersemangat dan senyum lebar...
sampailah hadiah yang lastuh no ayah dia tak jugak kena..
hadiah habis...cabutan habis..
barulah adam sedar dari mimpinya....kesian adam tak dapat hadiah...
dia tunduk pastuh dia mata merah...pastu air mata dia meleleh...
kesian sangat ibu tengok adam...
jadik besoknya ibu ayah plan...belikan mainan apa yang anak3 ni mahu...
pastuh kitorang buat cabutan bertuah sendiri kat rumah...
jadi bahagia lah kami anak beranak....
suka lah adam dapat hadiah cabutan bertuah dia tuh...
tapi ibu pun numpang sekali tuh ngape??...kikikiki
idea ibu kan...mesti lah kena ada share...wakakaka
ayah baik betul bulan ni ibu dapat henbeg sembonia...kulit lembu...
ayah yang pilih...sebab yang ibu pilih semua ayah tak berkenan...
cantik jugak bila dah pakai kan? kan?


nampak tu...kesian kan? :(




P/S : sambung lain kali.....




kalau suka LIKE k... :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...