Hari special... 2

 photo bismillah_zpse3a79df3.gif


Salam petang semua....tengah buat apa tew?? kerja ke? hihihi ibu kat rumah ni kerja jugak, kerja suri rumah..kerja dari rumah...seronok sekarang duk rumah sambil jaga Ameera sambil kerja dari rumah ada income. 

Oklah, jome review menu ibu semalam...semlam kan besday ayah yang keeeee.... 39 tahun...haaaa ibu dah 35 tahun, ayah lak dah 39 tahun. Tak lama lagi nak masuk 4 series dah....dah tuaaaa hihihi






haaaa...semalam kan...ibu tak nak masak konon nak makan kat luar lah kan sebab besday ayah..
pastu tetiba ibu teringat yang semalam anak3 ibu ada kelas ngaji
jadik...kelas ngaji start pukul 8 mlm...sampai pukul 9 mlm...
takkan nak berlapor lak sampai kul 9 malam kan...
kesian lah kami...nak tak nak ibu malas tau sebenarnya hahahahah
ibu masuk jugak kat dapur, bukak peti ais n keluarkan ikan yang paling cepat lembik
haaa...masak lah ibu kat dapur menu lintang pukang nih....
tapi macam biasa ayah tuh lebih suka makan makan macam ni....
cepat dia balik kerja semalam...balik terus nak makan...
simple kan? tapi bertambah makan...




lepas tu...setiap kali besday mestilah nakada kek kan
ibu ngan meeya mmg suka sangat makan kek...
kami geng...
mintak ayah belikan kek...
jadik ayah gi kedai beli kek untuk diri sendiri....
hihihihihi
sebab tu lah kek tu kosong gitu...
sian ayah kan? hihihi
hepy besday ayah...
semoga ayang dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yang baik, diberikan ketampanan yang berpanjangan (awet muda), diberikan sifat kerajinan yang berpanjangan, dan kekal bahagia bersama kami hingga ke Jannah. Aamiin Yarabbal Alamiin. muahhh.



Okey skang ayah dah kenyang...cepatlah hantar Meeya gi kelas mengaji k...love u ayah...muahhh




P/s : hari jadi ayah selalunya simple sahaja....opsss hadiah ayah awal awal ibu dah belikan...biasalah ayah...pilih hadiah yang dia nak pakai jer...mintak bagpack laptop. 





kalau suka LIKE k... :D

Apa cerita.... 3

 photo bismillah_zpse3a79df3.gif



Salam, selamat pagi semua...hari ni pagi ibu apdet...tak tau nak cakap pasal apa tapi masih nak apdet. Jomlah tengok menu..




Semalam ibu masak menu mee vitamin lagi
tapi ibu guna ayam jer tuk sup nya
selalu daging ngan tulang rusuk...sedap
tapi bila guna ayam kuahnya rasanya sama je...
mee pulak guna mee kuning..pun sedap jugak
sambal jer tak berubah...
berselera anak3 ibu makan...
Rasa mee vitamin nie cemana?
cemana ek nak cakap...nak kata bakso bukan rasa bakso
nak kata mee sup pun bukan sebab tak letak rempah sup pun...
beza rasa nya sebab resipi kuah mee ni letak sos ikan...
ibu suka makan vietnam beef noodle kat SR tu..
sedap sesuai sangat ngan selera ibu..
sejak tu ibu cari resipi kat tenet...
n ibu olah olah siket lah, sambal dia ikut selera ibu...
tak sama 100% cam kat SR tuh...hihi tapi nikmat memakan nya sama jer hihi
resipi sambal tu pun dapat kat tenet..
tapi tak tau nak credit link kat blog mana sebab dah lama n lupa ambik kat mana
sambal ijo...sedap betul bila dilawan ngan mee vitamin ibu nih...
sendiri masak, sendiri makan, sendiri puji...hihihi





ni lak bila si gayah rose dah pandai selfie..
pandai guna henpon skang bukan setakat pandai bukak cartoon kat youtube...
malah pandai bukak camera...tapi bila nak kecek kecek jer tangan dia gegor...
hihihihi...gayah gayah




Bukan setakat pandai berselfie...
malah pandai pula dia ber plesing...
ni gaya muslimah baru balik ngaji gitew...
memandangkan gayah ni mulut dia pandai sangat pot pet pot pet..
ibu ngan ayah decide masukkan kan aje dia ke kelas mengaji kat Al-Baghdadi...
sekali dengan abang abang dia..
ada bagusnya dia belajar mengaji ni walaupun dia belum mula sekolah Pasti pun lagi...
malas ibu nak cerita cemana dia mengaji hari pertama ikut cikgu dia...
adehhhh...gayah gayah




ini barang baik ini barang baikkk...
ha..mula dari raya haji hari tu kan muka ibu naik jerawat halus2 tu, sampai lah semalam, lama kan?
sampai semalam masih tak kurang kurang jerawatnya...selalu bila ibu kena jerawat halus tuh seminggu tu baiklah...ini makan berminggu minggu
naik risau ibu tengok jerawat tu cam melarat lak
macam macam ibu cuba pakai...tak jalan
susahnya hati...takut muka ibu penuh ngan jerawat halus tu...tak selesa rasanya
semalam ibu ajak gayah rose teman cari ubat jerawat kat watson
cari punya cari punya cari...ternampak lah barang ni kat rak tinggai satu jaa..
pastu remark as a "Hot Item" kat rak dia...
tinggai satuuu jaaa...
belek belek belek...ibu ambik lah try
pastu balik terus pakai...
letak jer kat tempat jerawat tu rasa panas2 gatal gituh...
adeiii....geram lak rasa nak garu je kat jerawat tapi kutahan...
pastu malam pakai lagi...dia tulis kat situ pakai dua kali jer..
tapi bila ibu tengok berkesan sangat...terus ibu taruk lagi...
lepas tu ibu stop lah...sebab..semalam ibu pakai..hari ni jerawat tu semua dah kering...
tak tumbuh lagi yang baru...Alhamdulillah InshaaAllah.
Dengan izinNYA, jerawat yang degil berminggu minggu kat muka ibu yang sangat dirisau risaukan sangat tu akhirnya kalah.
biasa bila ibu cuci, pastu pakai toner...jerawat halus tu hilang, kering...tapi keluar balik lepas tuh...tiap tiap hari macam tuh, pastu makin melarat lah kan...
kali nih dia kering, hapus, pupus, padan muka kau jerawat!
haaaaa....nampak tak betapa geramnya ibu kat jerawat halus tuh??
huhuhu...Alhamdulillah, akhirnya rezeki ibu..
barang ni tinggai satu jaa kat rak...taklah mahal sangat...
ibu jumpa jugak penawarnya.
hihihihi..nampak sangat tak pernah cuba produk OXY 5 ni kan?
jadi korang kalau ada jerawat baru nak tumbuh, jerawat yang hak degil tuh...pagi basuh tengah hari tumbuh balik...jerawat halus yang banyak setempat...gatal lak tuh...boleh lah cuba OXY 5 nih ya....
ibu baruuuu jer tau kesian...hihihi
(yang nih bukan review berbayar...ikhlas nak share testimoni)


P/S : Meeya dah bangun request nak air milo...ibu chow dulu k....daaaaaaaa






kalau suka LIKE k... :D

Cerita itu ini... 8

 photo bismillah_zpse3a79df3.gif

Salam petang semuaaa...hari Ahad ni ibu n family duk umah jek. Semalam ayah dah bawak ibu ngan anak3 gi jalan jalan. Jadi hari ni kita bagi ayah rehat kat rumah lak. Rehat tak rehat jugak, sebab ayah ni jenis tak reti duk diam. Habis emua kerja kat rumah dia buat. Bertuah kan ibu? hihihihihihihihihi


K lah, cam biasa jom review apa story ibu kali ni...



Ibu kan..kan..memang suka selfie...
selfie tu kan kan...macam ubat kuat...kan
kalau ibu keluar jek...naik jek keta..kan kan...
keta tak jalan lagi...ibu dah keluarkan henpon..
pastu kan kan...apa lagi...keceeek keceekkk
snap la apa lagi...hihihihi
barulah bahagia ibu rasa...kali nih selpik ngan bujang no 2
bujang nih memang suka stenai bila ibu pegang henpon jek dia dah tau
mesti berebut2 dia photobom!!
sib baik comel adam ni...




ni menu bila ibu tak ingat..
tapi baru jek masak hari tu
asam pedas lagi...kikikikiki
tapi ni asam pedas daging, ibu tak pernah masak dagig asam pedas ni
kalau ibu tau sedap sangat dah lama ibu masak menu nih
asalkan daging laku keras jek menu nih
kalau ikan asam pedas ibu ngan ayah jek layan..
kali nih adam suka jugak menu daging masak gini...asalkan daging yek adam?
menu lain tuh buat pelengkap rasa :)



Pastu kan..dah kenyang kenyang tu ibu layan movie ni lak..
tau kan movie apa nih?
mustahil tak tau huhuhu
tengah viral kat fesbuk yek skang ni kan?
disebabkan tak tahan kena bako bakokat pesbuk, ibu poun cepat cepat carik movie ni kat YouTube
sib baik ada lagi yang tak kena delete...
pa lagi kan?? terus tengok...kang kena delete dah tak dapat tengok lak...
ibu mmg penggemar cerita drama korea nih..
drama diorang memanglah tersangat mantap n best!
kalau movie lagilah best kan??
kat Malaysia jarang jumpa citer best cam ni..
yang paling best pun boleh lawan ngan citer ni cerita Hantu kak Limah tu ha...hihihi
tapi cerita ni sedih laaaaa....uwaaaaaa




Habis melayan perasaan...atau perasan gituh...
ayah bawak ibu n anak3 gi jenjalan...cuti sekolah kan
takkan duk umah jek..kesian kat anak3 ibu..
eh. anak ke ibu yang lebih? hihi
biasaa...kalau jalan dah mekap mekap ibu pun selfie...
haruslah selfie...hihi
gayah dengan gayahnya...
anak3 ni kalau kita nak ambik gambor diorang...diorang taknak..jual mahal..lari lari
tapi bila ibu selfie..diorang sibuk nak wefie...
apalah nasib...jalan jalan tapi sellau tak dapat ambik gambar kenangan
paling kuat gambor lam keta..gambar ibu sedang berangan rangan
tah apa apa aje.



Ps : Selamat Hari Malaysia ibu ucapkan buat semua kawan blogger ibu. Pada yang tinggal kan komen kat entry ibu yang lepas tu ibu ucapkan terima kasih banyak2 ya. :)








kalau suka LIKE k... :D

menu hari hari keluarga saya... 12

 photo bismillah_zpse3a79df3.gif

Salam pagi semua...dah pagi buta ni, ibu masih tak boleh tidur. Tak tau nak buat apa belek belek blog teringin nak apdet lak. Tak banyak stoty baru...story lama jugak, gambar jek yang baru hihihi.

Jomlah review....



Hai...masa 31 Ogos tu kan...ayah bawak ibu gan meeya  ngan abang2 jalan jalan
pastuh kan ayah kan baikkan
ayah belikan ibu ngan meeya sabun mandi...
wangiiii...meeya kan suka stoberi
memang lah meeya suka kan..kan bu?
mekasih ayah...muahh

 


Haaa...yang ni menu ibu masak tuk ayah yang baik tu kan..
pasal ayah baik sangat nih??
ibu kena masak dap dap tuk ayah..
sedap ke??
hihi ni menu feveret adam...danial ngan meeya
3 orang anak nih gemar ngan menu daging masak kunyit nih...
setakat banyak tu je ibu masak selalu tak sempat ayah rasa
kesian ayah..nak buat caner...anak anak mua tamak kan daging nih...
nasib baik ada menu asam pedas tuh...takder lah ayah makan sayur jek...



aik ngape terselit gambar nih pulak ek?
cuci mata...
nak ngumpul lah..
cam suka lak kumpul barag mekap nih..





arghhhhhhhhh!
sambal belacan itew sungguh memikat hati
walau hanya lam gambar tapi ibu tetap kecur air liur melihatkannya...
bila makan ngan lauk singgang tuh
memang mantap sekali rasanya...



arghhhhhh!
kali nih bintangnya adalah sambal terung itew...
sedap ek terung masak berlado nih?...
memukau sungguh rasanya...
boleh jadi feveret baru nih..
asam pedas tuh pulak memang tak dapat dipisahkan
senang cerita ibu nih tak reti nak masak menu lain...
tak pandai masak lah senang citer
balik balik asam pedas...hahahaha



aikk?? nak gi mana ni cik meeya??
meeya sebenarnya kan? kan?
dia eksen jek dari rumah eksaited nak gi belajar ngaji ikut abang dia..
bila tiba jek kat tempat belajar tuh dia nak balik
kikikikikikiki
eksen jek lebih...
tunggu meeya gi sekolah pasti lah yek
dah mula sekolah dah mula berkawan barulah meeya boleh gi ngaji agaknya
bukan apa...dia takut agaknya...




haaaaa...yang ni daging masak kunyit bersantan
haa kaw....kali nih sempat sampai ke malam lauknya
banyak siket ibu masak daging hari ni
kalau tidakkk...tak menjamah lagi lah ayah



donut ni lak feveret ibu yang terkini..
selalu dunkin donut
dah tak berapa nak sedap
yang ini sedap



deep..


PS : next entry tak tau bila....



kalau suka LIKE k... :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...